Мелони: Западен Балкан не смее долго да остане надвор од ЕУ / Photo: AA

Италијанската премиерка Џорџија Мелони изјави дека Европската унија (ЕУ) треба да и даде приоритет на интеграцијата на Западен Балкан и дека не може да дозволи овој регион да остане долго време надвор од ЕУ.

Конференцијата „Италија-Западен Балкан“ се одржа во Трст, на североистокот на земјата, во организација на италијанското Министерство за надворешни работи, со цел да се доближи италијанската политика и деловниот свет до тој регион.

„Како соседна земја, Италија е свесна за виталната важност на овој регион за иднината на цела Европа. Знаеме од искуство дека сè што се случува надвор од Јадранот во моментов влијае на нас“, рече Мелони во видео пораката објавена на конференција.

Наведувајќи дека сегашната динамика во светот, како што е руско-украинската војна, ја прави оваа конференција неопходна, Мелони рече: „Европа има голема одговорност кон Балканот. Неопходно е да се потврди чувството на припадност кон овој регион, нашиот свет и нашите вредности.Тоа беше и мојата порака на Самитот ЕУ-Западен Балкан што се одржа на 6 декември во Тирана“.

Таа подвлече дека не можат да се задоволат само со економски мерки за регионот.

„Итно е ЕУ да постави нова визија за овој регион и да го вклучи проширувањето кон Западен Балкан меѓу своите приоритети. Не можеме да дозволиме оваа стратешка дел од нашиот континент многу подолго останува надвор од заедничкиот европски дом“.

Премиерката Мелони истакна дека регионот е важен и за сопствената национална безбедност.

„Безбедноста и растот на сите народи во Западен Балкан се фундаментални за националните интереси на Италија“, изјави Мелони.

"Целта на оваа влада е да ја приближи Италија до Балканот. Оваа конференција е организација која повторно ќе го покрене интересот на Италија за регионот. Нашите компании се веќе во регионот и играат водечка улога, но ние мора да го обновиме тоа присуство и да инвестираме во стратешките сектори“.

Италијанските медиуми пишуваат дека денешната конференција го покажува значењето што на регионот му го дава десничарската коалициска влада на премиерката Мелони, која ја презеде власта во октомври 2022 година.

TRT Balkan / агенции
Популарни