Тој ги повика партнерите на СДП малку да се дистанцираат и да се запрашаат дали сакаат да бидат дел од тој хаос и циркус / Photo: Reuters

Премиерот и претседател на ХДЗ Андреј Пленковиќ во понеделникот оцени дека постапките на претседателот на Република Хрватска Зоран Милановиќ и СДП се обид за мини удар и злоупотреба на институциите, посочувајќи дека Уставниот суд бил јасен во заклучокот дека е прекршен Уставот. „Одлуката беше очекувана. Мислам дека претседателот на Уставниот суд беше јасен. Сѐ што кажавме беше јасно дека не само што згасна уставната рамка на улогата на претседателот, туку директно ги наруши не само добрите обичаи, туку и Самиот Устав. Не гледам што друго можеа да кажат“, рече Пленковиќ во пресрет на одбележувањето на 31-годишнината од основањето на ХДЗ СМЖ. Уставниот суд во понеделникот заклучи дека претседателот Милановиќ, кој минатиот петок ја објави својата кандидатура на листата на СДП, не може да биде кандидат на парламентарните избори додека е претседател на Републиката ниту пак предложен за кандидат за премиер. Милановиќ во понеделникот одлуката на Уставниот суд ја оцени како уставен удар, најавувајќи дека на крајот ќе стане премиер, а истовремено ги повика граѓаните да се обединат против ХДЗ. На прашањето како ќе води кампања против кандидат за премиер кој нема да учествува во кампањата, но кој јасно кажа дека нема да се откаже од неа, Пленковиќ рече дека се што се случува со СДП последните денови и што Милановиќ направи мора да се нарече реално со зборови. „Ова е обид за мини пуч, злоупотреба на институциите, целосно отфрлање на Пеѓа Грбин, кој повеќе не го гледам како претседател на СДП“, рече Пленковиќ. Истовремено, тој изјави дека во овие десет дена, откако ХДЗ и коалиционите партнери најавија распуштање на Собранието на 14 март и водење на листите во сите изборни единици, промениле многу приказни. Тој наведе дека прво ја слушнале коалицијата која се сеќаваше на паролата на Колинда Грабар-Китаровиќ, потоа слушавме „кој со кого нема да оди“, потоа „поранешниот претседател на СДП“ Грбин тврдеше дека тој ќе биде кандидат за премиер, а потоа Милановиќ ја избра средата „како традиционален ден за избори, па попладне во еклатантен судир на интереси си вели дека оди на избори“, дека оди во првата изборна единица, па не оди, па Грбин му го дава местото... „Реално гледано, ова е целосен хаос, збунетост, некаква борба со самите себе, а потоа кога зборуваат за суштина, немаат суштина. Целиот овој наратив е сосема шуплива приказна, не знам што се случи со нив, тие имаат некаков неред или сериозен проблем. Овој шуплив муабет, кршење на Уставот, дивјаштво, примитивизам, дезавуирање на целата партија и тој лев спектар за толку краток временски период, да сме сонувале за такво сценарио не би можееле да го направиме подобро“, изјави Пленковиќ. Тој додаде дека сега се фокусирале на Милановиќ, кој ја имал „најлошата влада во историјата на Хрватска“ и кој како претседател „не направил апсолутно ништо“, а како споредба го претставил сето она што владата го направила во „осум многу тешки години“. На прашањето дали тој шок им се исплател со оглед на наглиот раст на рејтингот на СДП, премиерот одговори дека „некои телефонски повици биле набрзина, па го добиле тоа што го добиле и во принцип тоа не се смета за сериозно“. оценувајќи дека сериозните теренски анкети би покажале нешто друго. „Единственото нешто што го добиваме со нивната изведба е бизарна слика на Хрватска за сите што не гледаат. Тие прашуваат што се случува“, истакна тој. Меѓу другото, тој ги повика партнерите на СДП малку да се дистанцираат и да се запрашаат дали сакаат да бидат дел од тој хаос и циркус. Тој оцени и дека СДП најверојатно направила анкети според кои виделе дека губат, па се спремни да направат се за да го сменат тој тренд и додаде дека удирањето по собраниските клупи од пред неколку месеци било „претходник на пучистичко-државничко -ударничкиот настап што го прават“. Не можат да издржат три мандати да останат во опозиција, тоа е главната причина“, рече Пленковиќ.

HINA
Популарни