На протестот се собраа стотици граѓани кои во неколку наврати скандираа „Предавство, предавство“ / Photo: AA

Пред зградата на Владата на Црна Гора во Подгорица вечерва протестираа граѓани кои се незадоволни од најавата на извршната власт дека ќе ја поддржат резолуцијата за Сребреница во Обединетите нации.

На протестот се собраа стотици граѓани кои во неколку наврати скандираа „Предавство, предавство“.

Насобраните носеа знамиња на Србија и Русија, црковни знамиња, како и трибојни знамиња со грбот на Петровиќ, кои се користеле за време на Кралството Црна Гора.

Претседателот на Михолскиот хор, една од организациите кои го организираат протестот, Здравко Нишавиќ, изјави дека утре, ако се усвои резолуцијата, ќе се организира уште поголем протест пред Владата.

„Ние не сме геноциден народ, ние не сме народ што би наштетил некому“, рече Нишавиќ.

Тој рече дека усвојувањето на резолуцијата „ќе придонесе за конфликти на Балканот“.

„Не ни е јасно дали луѓето што ги доведовме на власт не го гледаат ова. Тоа ќе придонесе за конфликти. Се собравме да им помогнеме да го разберат ова“, рече тој.

Гласањето на Црна Гора за усвојување на резолуцијата, според него, е опасен чин.

Митингот беше организиран од просрпски организации, а присуствуваа и некои од политичарите од помалите просрпски политички партии во Црна Гора.

Вечерашниот собир го обезбедуваа голем број полицајци со опрема за разбивање протести, а беа поставени и заштитни огради пред зградата на Владата.

AA
Популарни