Турскиот јавен сервис ја лансираше дигиталната платформа ТРТ Балкан     Фото: TRT Balkan

Турскиот јавен радиодифузен сервис ТРТ ја лансираше новата дигитална платформа за вести - ТРТ Балкан, која ќе покрива политички, социјални, културни и економски теми во врска со Балканот.

Платформата, која е во функција од денес, ќе објавува специјални содржини за Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија, Северна Македонија, Албанија, Косово и Црна Гора.

Целта се над 30 милиони луѓе од овие земји и од балканската дијаспора со широк спектар на содржини на повеќе јазици, вклучувајќи албански, босански и македонски.

Како и другите меѓународни информативни платформи на ТРТ, ТРТ Балкан исто така ќе објавува содржини на „Јутјуб“ (YouTube), „Фејсбук“ (Facebook), „Твитер“ (Twitter), „Инстаграм“ и „ТикТок“ (TikTok).

Со своите канцеларии во Скопје и Сараево, ТРТ Балкан ќе работи со цел да обезбеди објективни и веродостојни вести на својата публика од целиот Балкан.

„Да се ​​слушне гласот на Туркије“

„ТРТ Балкан е уште еден чекор кон тоа да се слушне гласот на Туркије низ целиот свет“, рече генералниот директор на ТРТ, проф д-р Мехмет Захид Собачи.

Платформата е дел од плановите на ТРТ да се прошири на глобално ниво.

Институцијата со седиште во Анкара веќе има пет различни меѓународни извори: ТРТ Ворлд (TRT World), ТРТ Арапски (TRT Arabi), ТРТ Руски (TRT Russian), ТРТ Германски (TRT Deutsch) и ТРТ Француски (TRT Francais).

Основана во 1964 година, турската медиумска организација продолжи да станува главен меѓународен радиодифузер од 2016 година, кога го лансираше својот сервис на англиски јазик, „TRT World“.

TRT Balkan
Популарни