Унгарија го поддржува членството на земјите од Западен Балкан во ЕУ / Photo: AA

Министерот за надворешни работи и надворешна трговија на Унгарија, Петер Сијарто, истакна дека на Европската Унија (ЕУ) ѝ се потребни земјите од Западен Балкан и дека процесот на проширување на ЕУ е прашање на националната безбедност на неговата земја.

На панелот на Балканскиот форум во Будимпешта, покрај Сијарто, учествуваа и министерката за Европа и надворешни работи на Албанија, Олта Џачка, првиот вицепремиер и министер за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ, и министерот за надворешни работи на Северна Македонија, Бујар Османи.

Сијарто во својот говор рече дека колку повеќе членки има ЕУ, толку таа ќе биде посилна, и дека забрзувањето на процесот на проширување е прашање на националната безбедност на Унгарија.

„На ЕУ сега повеќе ѝ е потребен Западен Балкан отколку на земјите од регионот што им е потребна Унијата“, нагласи Сијарто.

Тој истакна дека оние кои се против проширувањето на ЕУ ја ослабуваат ЕУ, додека според него, многу земји членки на ЕУ се однесуваат лицемерно кон земјите кандидати и дека тоа е неприфатливо.

Шефот на унгарската дипломатија истакна дека регионот на Западен Балкан игра важна улога во борбата против нерегуларната миграција, додавајќи дека доколку земјите од регионот не соработуваат со ЕУ, ќе бидат во многу тешка ситуација да ја запрат нерегуларната миграција.

Зборувајќи за руско-украинската војна, Сијарто нагласи дека неговата земја е сосед на Украина и дека тензиите не треба да се зголемуваат.

Министерката за Европа и надворешни работи на Албанија, Џачка, се заблагодари на Унгарија за поддршката во процесот на проширување, нагласувајќи дека ЕУ долго време не размислува стратешки за тоа.

Според неа, добра вест е што ЕУ почна повеќе да ја разбира важноста на регионот откако Русија ја нападна Украина.

„Војната нуди можност ЕУ да ја ажурира својата проценка за ситуацијата и да разбере дека безбедноста на Европа не може да се одвои од безбедноста на Западен Балкан“, додаде Џачка.

Шефот на српската дипломатија Дачиќ истакна дека постојано се менуваат условите за членство во ЕУ, изразувајќи жалење за тоа.

Дачиќ рече дека Северна Македонија дури и го променила името за членство во ЕУ, но и покрај тоа не обезбедила сериозен напредок.

„Ништо не излегува од потпишување на разни договори, како да потпишуваме салфети“, рече Дачиќ.

Во меѓувреме, министерот за надворешни работи на Северна Македонија, Бујар Османи, нагласи дека неговата земја ја започнала својата интеграција во ЕУ во 2001 година, но од тој датум нема никаков сериозен напредок.

Тој го опиша Западен Балкан како остров опкружен со земји членки на ЕУ, додавајќи дека овој проект нема да биде завршен додека земјите од регионот не станат членки на ЕУ.

TRT Balkan / агенции
Популарни