За Вучиќ е срамна одлуката на Комисијата за политички прашања и демократија на ПСВЕ да даде позитивно мислење за приемот на Косово во Советот на Европа / Photo: AA

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ во петокот одржа прес-конференција на која зборуваше за политичката и економската ситуација во Србија и за чекорите кои тој како претседател и Владата ќе ги преземат да преземе во наредниот период како и за состојбата во Косово и босанскиот ентитет Република Српска.

Тој рече дека Србија е под „целосен притисок“ поради нејзината воено-политичка позиција и воена неутралност, како и нејзиниот однос кон конфликтот во Украина и ставот на Белград да не се приклучува кон санкциите на Руската Федерација.

Тој зборуваше и за одлуката на Комисијата за политички прашања и демократија на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПСВЕ) да даде позитивно мислење за приемот на Косово во Советот на Европа, што го нарече „срамна“ одлука.

„Ќе носиме одлуки во однос на Советот на Европа. Подготвен сум да го слушнам мислењето не само на парламентарното мнозинство, на Владата, туку и на претставниците на сите политички партии во Србија за тоа каква треба да биде реакцијата на Србија. Сметам дека реакцијата треба да биде силна, сериозна и одговорна. Не сакам да кажам што е тоа во крајна смисла“, изјави Вучиќ.

Тој се осврна и на Резолуцијата за геноцидот во Сребреница, која по предлог на Германија и Руанда треба да се најде пред Генералното собрание на Обединетите нации на 27 април.

„Мислам сѐ најлошо за страшното злосторство што се случи во Сребреница. Бев таму да оставам цвеќе и да им оддадам почит на жртвите, Бошњаците. Ова се прави од две причини: едната е да се казни српскиот народ за неговата слободарска и независна политика, да биде дополнително притиснат за прашањето за Косово и поради нивната надворешнополитичка ориентација, а втората причина е што можат да им покажат на муслиманите во светот дека и покрај поддршката што ја даваат или првично му ја дадоа на Израел, и бидејќи не можат целосно да бидат на страната на Палестинците и народот во Газа, да кажат: „еве, најдовме муслимани дека ќе ги поддржиме за да може да се види дека ние немаме априори негативен став кон муслиманите“, рече Вучиќ.

Тој рече дека „ден подоцна“ Западот ќе излезе со настојување дека, според нив, „геноцидни креации“ не може да постојат. Во тој контекст, тој рече дека Србија не е гарант за спроведувањето на Дејтонскиот договор, туку е таму за да го следи неговото почитување.

„Според Дејтон, Република Српска мора да постои и никој нема право да ја укине. Тогаш ви е јасно со што ќе се соочиме. Ден потоа, врз основа на само една прилично произволна, необврзувачка пресуда во која нема директна инкриминација на Република Србија, ќе бараат воени репарации од Република Србија и се друго што безброј пати го објавија. Сакам да ви кажам во каква тешка ситуација некои западни сили сакаат да ја доведат нашата земја“, рече Вучиќ, посочувајќи дека Србија против себе „ќе има колективен Запад “.

Тој ги повика граѓаните на Србија да бидат обединети во однос на националните интереси и најави средба со претседателот на Кина Си Џинпинг, како и „Велигденското собрание на Србија и Република Српска“ на 5 и 6 мај во Белград и други градови.

„Тоа ќе биде најголемиот собир досега на Србија и Република Српска, кој ќе биде во согласност со Дејтонскиот договор и законот за паралелни врски што ги дозволува Дејтонскиот договор“, нагласи Вучиќ.

Зборувајќи за ситуацијата во Република Српска, Вучиќ рече дека таа „врие“ и дека нѐ секогаш се согласува со она што го прави претседателот на тој ентитет на БиХ, Милорад Додик.

„Но кога ќе видам како тоа се одвива и во кој правец оди, за што не се известува во Србија, ќе прашам што ќе правиме кога ќе се укинат сите банки и кога ќе кажат на поштенската штедилница дека не можете да работите со овој и тој субјект, затоа што се под санкции. Така работат големите Сè надвор од законот. Ќе се обидам да побарам од Додик да води политика на мир, политика на намалување на тензиите, иако не мислам дека имаат право. Ќе се обидам од пријателски причини, но тоа нема да го промени нивниот однос кон него“, истакна Вучиќ.

AA
Популарни