Вучиќ уште еднаш ја поздрави воспоставената редовната авионска линија меѓу Белград и Мостар / Photo: AA

Српскиот претседател Александар Вучиќ денеска на отворањето на Бизнис саемот во Мостар изјави дека се надева дека во иднина ќе има поголема искреност, сите еден кон друг во српско-хрватските и во српско-босанските односи.

„Се надевам дека во иднина ќе имаме поголема искреност, сите едни кон други, и во српско-хрватските и во српско-босанските односи, не би сакал да зборувам за други односи, бидејќи верувам дека можеме да живееме заедно. Дека можеме многу побрзо да напредуваме и мислам дека не сме полоши од сите други кои на крајот на денот би ни биле тутори и ментори“, рече Вучиќ во својот говор на отворањето на Саемот за економија во Мостар.

Тој посочи дека кога зборуваме за регионот, не е првпат лидерите да се сретнат на Саемот во Мостар.

„И некако стана традиција секогаш со традиционалното гостопримство, гостопримството на нашите домаќини, да се дружиме, да разговараме за сите теми. Тогаш често гледаме кој кого сака и како да фати за врат, бидејќи научивме да не секогаш работиме заедно во регионот, како ќе се бориме еден против друг, но тоа не е секогаш директно видливо, така што ни Европејците не го гледаат, дека не го откриваат, дека нашата главна цел е другиот да не успее многу повеќе од тоа што успеваме сите заедно и се надевам дека ќе успееме да го промениме тоа“, нагласи Вучиќ.

Тој додаде дека имал краток разговор со хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ и оти вчера е направена една важна работа, воспоставена е редовната авионска линија меѓу Белград и Мостар.

„Нема да биде лесно, но сигурен сум дека за година или две ќе биде една од најдобрите линии што ќе ги има Херцеговина со светот, но тоа ќе биде еднакво важна линија што ќе ја имаат Белград и Србија со светот и за тоа, благодарам за добрата пресметка, рационална одлука, но би рекол, пред се, паметен пристап за иднината на регионот“, нагласи Вучиќ.

Тој им се заблагодари на сите луѓе кои се домаќини во Мостар.

„И на Хрватите и на Бошњаците и на Србите, секако. И убеден сум дека во наредниот период можеме многу да изградиме заедно и ги поканувам сите компании од Србија тесно да соработуваат со компании од Босна и Херцеговина, двата ентитета, тесно да соработуваат со Хрватска“, рече Вучиќ..

„За да работиме заедно за да ја зголемиме меѓусебната трговија за доброто на сите во регионот“, додаде Вучиќ.

TRT Balkan / агенции
Популарни