Иако затемнување е нормално видливо од исто место еднаш на секои 375 години, годинава ќе биде видливо во Илиноис по вторпат за само седум години / Photo: Reuters

Целосното затемнување на Сонцето, односно совршеното порамнување на Земјата, Месечината и Сонцето, ќе се случи на 8 април и ќе биде видливо од Канада, Мексико и САД.

Затемнувањето ќе трае 270 секунди, а ќе може да се гледа на веб-страницата и каналот Јутјуб на американската Национална аеронаутичка и вселенска администрација (НАСА).

Кај целосно затемнување на Сонцето, за разлика од делумното, небото се затемнува како да е самрак и овозможува да се види короната на Сонцето, односно неговата светла бела атмосфера.

„Целосното затемнување на Сонцето е една од најубавите глетки во природата, а можеби е ретко каде било во галаксијата“, вели професорот по астрофизика на Универзитетот Оксфорд, Крис Линтот.

Научниците од НАСА се особено заинтересирани за нови знаење за короната на Сонцето, кои може да се добиат кога ќе испратат истражувачки авиони на височина од околу 15 километри за време на затемнувањето.

Сончевата корона е мистерија за научниците бидејќи е стотици пати потопла од површината на Сонцето и е изворот на соларните ветришта.

Се очекува стотици граѓани да учествуваат во проучувањето на оваа појава, преку мерење на смирувањето на птиците и другите животни, падот на температурата на Земјата и влијанието на каналите за комуникација.

Ова затемнување е невообичаено затоа што, иако е нормално видливо од истото место еднаш на секои 375 години, ќе биде видливо во државата Илиноис по втор пат за само седум години.

TRT Balkan / агенции
Популарни