Квалификациите на целата опрема што треба да се користи во леталото за мисијата се прегледани и производството е започнато / Photo: AA

Туркије планира да ги заврши сите процеси за своето прво вселенско летало развиено во рамките на Програмата за истражување на Месечината (АЈАП) предвидено во нејзината Национална вселенска програма и да го лансира леталото во вселената во 2026 година.

Според Советот за научни и технолошки истражувања на Туркије (ТУБИТАК), 10-годишните планови и цели на земјата беа утврдени во рамките на Националната вселенска програма.

АЈАП, како една од 10-те објавени програми, има за цел да ги изврши првите мисии на Туркије на Месечината и во длабоката вселена, што ја прави една од ретките земји кои имаат присуство на Месечината.

Првата фаза на АЈАП има за цел да ја истражи Месечината од орбитата и да го оствари првиот контакт со површината на Месечината, додека во втората фаза целта е да слета ровер на површината користејќи го методот на меко слетување.

Во рамките на првата фаза на AYAP, мисиите ќе се одвиваат со развивање на вселенско летало кое од Земјата ќе стигне во орбитата на Месечината, ќе собира податоци од таму и потоа ќе контактира со површината на Месечината.

Дополнително, со успехот на технологиите, производите, софтверот и опремата што ќе се развиваат со национални ресурси, ќе се зголеми меѓународната репутација на земјата за развој на системи и способности за извршување предизвикувачки мисии.

Автохтоно дизајниран

АЈАП планира да развие вселенско летало што може да работи во орбитата на Месечината (400.000 километри од Земјата) и е погодно за меко слетување.

Покрај тоа, хибридниот погонски систем развиен со домашни капацитети планирано е да добие вселенска историја, слики со висока резолуција и научни податоци поврзани со потеклото на водата на Месечината, формации на мини-магнетосферата, површински компоненти, мапи за температура и рефлексија на површината и зрачење од површината на Месечината.

Овие податоци ќе бидат преведени во информации од научниците во Туркије.

Фазата на дизајнирање на системско ниво на вселенското летало е завршена и се спроведува фаза на детален дизајн (развој на опрема/модул/компонента).

Квалификациите на целата опрема што треба да се користи во леталото за мисијата се прегледани и производството е започнато.

Откако опремата ќе го помине квалификацискиот тест, моделите за летање ќе бидат произведени и интегрирани во леталото.

Беа потпишани и договори за опрема и компоненти со долги датуми за испорака, а завршено е и планирањето на целата опрема што ќе се користи на моделот на леталото.

По изработката на моделите за летање на потсистемите и опремата што го сочинуваат вселенското летало, ќе се изврши интеграција на ниво на систем, по што ќе следуваат еколошки (вибрации, термичко-вакуумска и електромагнетна компатибилност) и функционални тестови.

Иако имаше соработки за набавка на некои компоненти и опрема од странство, мисијата на Месечината и леталото беа дизајнирани автохтоно.

Интеграцијата, тестовите и операциите на возилото ќе ги врши туркискиот човечки капитал користејќи сопствена инфраструктура.

Сите процеси се планирани да завршат во 2026 година, а возилото ќе биде пуштено во употреба истата година.

TRT World
Популарни