До Земјата стигна сигнал стар осум милијарди години / Photo: AA Archive

Астрономите снимија мистериозни радиобранови на кои им беа потребни осум милијарди години да стигнат до Земјата.

Според истражувањето објавено во списанието „Science“, еден од радиобрановите наречен „Fast Radio Bursts“ (FRBs) стигнал до Земјата по неговото патување од осум милијарди години.

Истражувачите објавија дека брановата должина, „FRB 20220610A“, траела помалку од милисекунда.

„Си-ен-ен“ објави дека Стјуарт Рајдер, еден од истражувачите, откако открил од каде доаѓа бранот со радиотелескоп наречен „Australian Square Kilometer Array Pathfinder“ (ASKAP), тој ја побарал галаксијата од каде што доаѓа бранот, користејќи го телескопот на Европската јужна опсерваторија во Чиле.

Рајдер изјави дека како резултат на студијата е откриено дека овој бран доаѓа од многу поголема оддалеченост од другите FRB и дека е создаден како резултат на експлозија предизвикана од спојување на неколку галаксии.

Рајан Шенон, друг истражувач, исто така изјави дека FRB може да се користат за пресметување на масата на универзумот. Шенон забележа дека FRB можат да детектираат меѓугалактички јонизиран материјал.

Откако првиот FRB беше откриен во 2007 година, досега е идентификувано потеклото на 50 FRB.

TRT Balkan / агенции
Популарни