Лансирањето на првиот турски сателит за набљудување со висока резолуција е одложено за сабота поради неповолните временски услови. / Photo: AA 

Лансирањето на првиот турски сателит за набљудување со висока резолуција е одложено за сабота поради неповолните временски услови.

Лансирањето од воздухопловната база Ванденберг, во американската сојузна држава Калифорнија, утрово беше одложено 27 секунди пред планираниот термин за лансирање поради ветер.

Компанијата Спејс Икс на Твитер објави дека операцијата на лансирање е одложена за сабота во 08:47 часот по средноевропско време.

ИМЕЏЕ е сателит за далечинско читање произведен со локални ресурси од Институтот за истражување на вселенски технологии, а на Турскиот совет за научно и технолошки истражувања (ТУБИТАК).

„ИМЕЏЕ, кој ќе ја задоволи потребата за сателитски снимки со висока резолуција на нашата земја, ќе делува во орбитата истовремено со Сонцето на надморска височина од 680 километри“, се вели во соопштението на турското Министерство за индустрија и технологија.

Откако ќе биде лансиран во орбитата, сателитот ИМЕЏЕ ќе служи во областа на одбраната, управувањето со катастрофи, животната средина и урбанизацијата, земјоделството и шумарството.

AA
Популарни