Супербогатите ја „ограбуваат планетата“, додека сиромашните ја плаќаат цената, велат од Оксфам / Photo: Reuters

Иста количина на јаглерод моноксид на планетата испуштаат и најбогатото и најсиромашното население на земјата, открива новиот извештај на Оксфам.

Во 2019 година, емисиите на јаглерод од најбогатите 1 отсто се зголемија на 16 отсто од вкупните емисии во светот, што е еднакво на количината на емисии произведени од најсиромашните 5 милијарди луѓе.

Извештајот на Оксфам, објавен во неделата и заснован на истражување на Стокхолмскиот институт за животна средина (СЕИ), ги проценува емисиите на потрошувачката од различни приходни групи.

Наодите од студијата го истакнуваат јазот помеѓу јаглеродниот отпечаток на супербогатите и остатокот од светот.

Кјара Лигуори, советник за политика за климатска правда на Оксфам, рече дека супербогатите ја „ограбуваат планетата“, додека сиромашните ја плаќаат цената.

„Големиот размер на климатската нееднаквост откриена во извештајот нагласува колку се нераскинливо поврзани двете кризи - што се разгоруваат една со друга - и итната потреба да се осигура дека зголемените трошоци за климатските промени паѓаат на оние што се најодговорни и способни да платат“, рече таа.

„Јазот меѓу супербогатите и нас останатите е огромен. Ќе бидат потребни околу 1.500 години за некој од останатите 99 проценти да произведе јаглерод колку најбогатите милијардери за една година. Тоа е фундаментално неправедно“.

„Владите на глобално ниво, вклучително и Обединетото Кралство, мора да се справат со двојните кризи на нееднаквоста и климатските промени со таргетирање на вишокот на емисии на супербогатите со тоа што ќе ги оданочуваат повеќе“.

„Ова ќе ги собере многу потребни приходи кои би можеле да се насочат кон низа витални потреби за социјални трошоци, вклучително и праведна промена кон чиста, обновлива енергија, како и исполнување на нашите меѓународни обврски за поддршка на заедниците кои веќе го носат товарот од климатската криза. "

Најсеопфатната студија за глобалната климатска нееднаквост покажува дека оваа елитна група, која се состои од 77 милиони луѓе, вклучувајќи милијардери, милионери и оние кои заработуваат повеќе од 140.000 американски долари или 112.500 фунти годишно, претставува 16 отсто од сите емисии на CO2 во 2019 година, што е доволно за да предизвика повеќе од милион „вишок смртни случаи“ поради топлината.

Користејќи ја формулата „трошок за смртност“ што меѓу другото ја користи американската Агенција за заштита на животната средина, од 226 вишок смртни случаи во светот за секој милион тони јаглерод, извештајот проценува дека емисиите од само еден процент би биле доволни за да предизвикаат затоплување и поврзани смртни случаи од 1,3 милиони луѓе во наредните децении. Во периодот од 1990 до 2019 година, акумулираните емисии од еден процент беа еквивалентни на штетата на минатогодишната жетва на пченка од ЕУ, пченица во САД, ориз од Бангладеш и кинеска соја.

TRT Balkan / агенции
Популарни