Лекси е една од првите луѓе - единствената со нејзината состојба, чиј глас е креиран со апликацијата Војс Енџин на ОпенАИ / Photo: Reuters

Технологијата за гласовно клонирање со вештачка интелигенција го олеснува имитирањето на луѓето и се зголемуваат стравувањата дека може да стане сериозна алатка за измамниците. Сепак, тим лекари од Род Ајленд во САД ја користат оваа технологија за многу попозитивна цел - помагање на пациентите кои го изгубиле гласот поради болест.

Гласот што го имаше Алексис „Лекси“ Боган пред минатото лето блескаше.

Таа сакаше да ги пее баладите на Тејлор Свифт и Зак Брајан во автомобилот.

Таа продолжи да се смее. Во средно училиште, таа беше сопран во хорот.

Тогаш тој глас исчезна.

Константина Свокос, педијатриски неврохирург во детската болница Хасбро, ja оперирала Лекси.

„Лекси нѐ контактираше по месеци главоболки, гадење, повраќање. Откривме дека таа има тумор во задниот дел на мозокот наречен задна кранијална јама. Тој беше со големина на топче за голф и многу васкуларно. Таа мораше да направи итна операција на мозокот која траеше 10 часа“, вели Свокос.

„Од таа операција, поради притисокот на кранијалните нерви, кои ја контролираат работата на гласните жици и мускулите на грлото и функцијата на јазикот, подоцна имала проблеми со говорот“, додава тој.

Месечната рехабилитација ѝ помогна да закрепне, но нејзиниот говор сè уште е оштетен.

Во април, на 21-годишната девојка ѝ се врати стариот глас.

Не вистинскиот, туку гласовен клон генериран од вештачка интелигенција што може да го произведе со помош на апликација за телефон.

Изработен врз основа на 15 секунди долг клип од нејзиниот тинејџерски глас, снимен за проект во средно училиште, нејзиниот синтетички, но неверојатно реален глас со вештачка интелигенција сега може да каже речиси сè што сака.

Таа внесува неколку зборови или реченици во својот телефон и апликацијата веднаш ги чита гласно.

Д-р Рохаид Али, специјализант на неврохирургија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Браун и болницата во Род Ајленд, ѝ помага на Лекси во нејзиното закрепнување и ѝ помогна да добие пристап до апликација за генерирање глас.

„Сите видовме како се развива вештачката интелигенција во последните години. Има многу прашања за тоа како ќе им помогне на луѓето. Имавме можност да добиеме ран пристап до технологијата наречена Војс Енџин (Voice Engine) развиена од ОпенАИ (OpenAI). Со преземање 15 секунди аудио, тој може да го пресоздаде гласот на една личност“, рече Али.

Лекси е една од првите луѓе - единствената со нејзината состојба, која може да го креира изгубениот глас користејќи го новиот Војс Енџин на ОпенАИ.

Д-р Али вели дека апликацијата ќе им овозможи на болните пациенти кои го губат гласот да зборуваат со свој глас, што претходно беше невозможно.

„Милиони луѓе со исцрпувачки мозочни удари, рак на грлото или неврогенеративни болести би можеле да имаат корист“, рече тој.

Лекси сè уште полека закрепнува од операцијата.

„Чувствував дека ако не можам да зборувам, не можам да бидам независна“, вели таа.

„Сега кога ја имам оваа технологија, можам повторно да бидам независна, да одам во банка и да разговарам за моите финансии. Можам да одам на работа и да разговарам ... и да им кажам на моите деца што треба да научат“, додава Лекси Боган.

Лекарите на Лекси почнаа да ги клонираат гласовите на другите доброволни пациенти од Род Ајленд и се надеваат дека ќе ја донесат технологијата во болниците ширум светот.

Од ОпенАИ рекоа дека чекорат претпазливо во проширувањето на употребата на Војс Енџин, кој сè уште не е јавно достапен.

Следниот чекор на ОпенАИ вклучува развој на безбедна алатка за „гласовна автентикација“, така што само корисниците можат да го реплицираат сопствениот глас.

TRT Balkan / агенции
Популарни