Швајцарскиот сојузен обвинител вложи жалба на ослободителната пресуда на поранешниот претседател на ФИФА Сеп Блатер и легендата на францускиот фудбал Мишел Платини кои беа обвинети за корупција.     Фото: Ројтерс (Архива)

Швајцарскиот сојузен обвинител вложи жалба на ослободителната пресуда на поранешниот претседател на ФИФА Сеп Блатер и легендата на францускиот фудбал Мишел Платини кои беа обвинети за корупција.

Швајцарскиот Сојузен кривичен суд го ослободи Блатер и Платини во јули по седумгодишната истрага чиј исход беше нивното исфрлање од спортот.

Судијата рече дека сметката на двајца за „џентлменскиот договор“, ФИФА да му плати на Платини два милиони швајцарски франци (1,99 милиони долари) за советодавна работа е веродостојна и дека постојат сериозни сомнежи во врска со обвинувањата на обвинителството дека се работело за лажна исплата.

Обвинителите во тоа време кажале дека ќе ја испитаат писмената пресуда пред да одлучат дали ќе вложат жалба против Блатер и Платини.

„Потврдуваме дека Државното обвинителство на Швајцарија поднесе жалба на Жалбениот совет на Сојузниот кривичен суд во законски рок и побара првостепената пресуда во целост да се укине“, рече швајцарскиот сојузен обвинител.

TRT Balkan / агенции
Популарни