Истражувањето покажува дека постои поинаква динамика помеѓу вештините на возачот и технологијата на болидот     Фото: АА

Двете преовладувачки варијабли во она што е потребно за да се победи во Формула 1, а тоа се перформансите на возачот и технологијата на болидот што тимот ги нуди, двете се преценети кога се разгледуваат одделно, покажува студијата објавена во Журналот за применета економија ( Journal of Applied Economics).

Во 2016 година, шампионот во Ф1, Нико Розберг, сугерираше дека освојувањето трофеј на трките многу повеќе зависи од супериорноста на болидот и тимот, а многу мал дел од победата му препишува на возачот.

Да бидеме прецизни, перцентилите изнесуваа 80 проценти за болидот и тимот, наспроти само 20 проценти за перформансите на возачот кога станува збор за одредување на резултатите на трката.

Ова се нарекува правило 80-20 и стана општа претпоставка во Ф1 сцената.

Сепак, врз основа на научна анализа на резултатите од трките помеѓу сезоните 2012-19 во Ф1, таа проценка е во голема мера погрешна, а постои и трета варијабла која „го искривува правилото“.

Клучот е во комплементарноста

Првата сезона во Ф1 беше во 1950 година, кога технологијата за конструирање на тркачки автомобили сè уште не беше рафинирана, така што дефектите и несреќите се повторуваа на патеките.

Автомобилите беа далеку од безбедни, а успехот во голема мера зависеше од возачот, кој мораше да се потпре „најмногу на неговата вештина и храброст“, пишуваат авторите на студијата.

Меѓутоа, во денешно време, тркачите во Ф1 имаат привилегија да возат некои од технолошки најнапредните автомобили во светот. Овие автомобили се дизајнирани за нивната безбедност со минимален компромис во поглед на брзината.

Под овие услови, истражувањето покажува дека вештината на возачот сама по себе не претставува дури 20 проценти од резултатот, односно исходот на трката. Малку преценет од Розберг, возачот се чини дека е одговорен само за 15 проценти од шансите за победа.

Сепак, се покажа дека 80-те проценти на Розберг се целосно преценети, бидејќи студијата покажува дека перформансите на болидот и тимската поддршка само сочинуваат само околу 20 проценти.

Од друга страна, новопредложената варијабла- која е околу 30 до 40 проценти од она што е потребно за победа во Ф1 - е интеракцијата помеѓу возачот и болидот.

Многу поизразено отколку да се проценат возачот и автомобилот како одвоени еден од друг, оваа нова променлива всушност ги надоместува возачите.

„Да се ​​каже дека возачите придонесуваат само 20% е огромно потценување со оглед на критичната комплементарност помеѓу возачот и тимот“, пишуваат истражувачите.

Со признавањето на комплементарноста на двете почетни променливи, новата променлива покажува дека возачите се вредни не само за чинот на возење, туку и како независен агент во процесот на подобрување на болидите, благодарение на нивните повратни информации за перформансите на автомобилот.

Со оглед на околу 75 проценти од шансите за победа, истражувачите велат дека преостанатиот квартал се припишува на случајни фактори кои се случуваат непредвидливо за време на трката.

Уредување финансии

Покрај проценката на компонентите на она што е потребно за тимот да се претстави добро на патеката, истражувачите исто така го проценија и просечното финансирање потребно за подобрување на перформансите.

Тие открија дека ако тимот го освои просечно 10-то место на трките, ќе им треба дополнително финансирање од 164,6 милиони долари за да се искачи за еден ранг повисоко, иако финансирањето ќе мора да варира секоја сезона.

Авторите, исто така, разгледаа како тимовите треба да го организираат своето финансирање за максимални перформанси.

Тие открија дека инвестирањето во вештините на возачот или тимскиот буџет има позитивен принос за подобрени перформанси на асфалтот, но изборот на едното или другото, значи дека помалку ресурси отишле на друга компонента.

Бидејќи таквата стратегија би ги подобрила само 15 или 20 проценти од шансите за победа, таа се покажува како помалку ефикасна од стратегијата за развивање и на технологијата на автомобилот и на возачката вештина, која изнесува до 40 проценти.

Тоа му дава предност на тимот со најголеми буџетски трошоци, бидејќи ќе има капацитет да усвои холистичка стратегија без компромиси ниту со една друга компонента.

TRT World
Популарни