Сега со помош на вооружени дронови Туркије може да ги извлече терористите на 300-350 километри од границата и да ги здроби, рече Ердоган / Photo: AA

Туркије ќе продолжи со својата праведна борба против тероризмот сѐ додека повеќе не е под терористичка закана, рече во понеделникот турскиот претседател.

„Нашата борба ќе опстои додека Туркије не се ослободи од заканата на сепаратистичкиот тероризам“, рече Реџеп Тајип Ердоган на митинг во црноморскиот град Чорум, во кампања за локалните избори кои ќе се одржат во недела.

Зборувајќи како терористите се обиделе да ја опколат Туркије со воспоставување терористички коридор во соседна Сирија и како терористичката група ДАЕШ ја нападнала земјата, Ердоган рече дека Анкара ги одбила овие напади преку операции во северна Сирија, во близина на турската граница.

„Ги расчистивме гнездата на терористите со стратегија насочена кон елиминирање на изворот на тероризмот. Го направивме тоа во Габар, го направивме во Тендурек и го направивме во Бестлер-Дерелер“, додаде тој, мислејќи на областите во Туркије во близина на границите, каде терористите се засолниле, ја преминале границата кога можеле и планирале напади.

„Сега, со помош на вооружени дронови Туркије може да ги извлече терористите на 300-350 километри од границата и да ги здроби“, рече Ердоган.

Од 2016 година, Анкара започна три успешни антитерористички операции преку својата граница во северна Сирија за да спречи формирање на терористички коридор и да овозможи мирно населување на жителите: Штитот на Еуфрат (2016), Маслиново гранче (2018) и Мир Пролет (2019).

Локалните избори во Турција, кои се одржуваат на национално ниво на секои пет години, се закажани за во недела.

AA
Популарни