Тој нагласи дека Анкара јасно изјавила дека секакви двојни стандарди кон Туркије се неприфатливи / Photo: AA

Заменик-претседателот на турската владејачка Партија на правдата и развојот (АК) за надворешни односи, Зафер Сиракаја, рече дека е забележливо дека духот на единство на Европската Унија се поткопува во средина каде што расте поддршката и бројот на гласови на оние кои се залагаат за зајакнување на суверенитетот на национално ниво и се противат на Унијата.

Во разговор со новинарот на Анадолу, Сиракаја ги коментираше неодамнешните избори за новото свикување на Европскиот парламент и рече дека особено социјалдемократите, зелените и либералите претрпеле сериозна загуба на гласови.

Тој додаде дека популистичките политички партии, кои може да се опишат како крајно десничарски, значително ги зголемиле своите гласови.

„Тоа беше процес во кој бројот на гласови беше зголемен од групи кои на некој начин го доведуваат во прашање постоењето на Европската Унија и се обидуваат да водат политика со ширење антиимигрантски чувства“, рече Сиракаја.

Сиракаја потсети дека истражувањата покажуваат дека во 2004 година само осум отсто од Европскиот парламент го сочинувале сепаратистички кругови, односно политички партии против ЕУ и дека оваа бројка на неодамнешните избори се зголемила на повеќе од 20 отсто и додаде дека тој би ги следел процесите во Европскиот парламент.

Некомпатибилност со демократијата

Високиот функционер на АК Партијата, Сиракаја, понатаму рече дека основната филозофија на Европската Унија е културата на заедничкиот живот, полифонијата и мултикултурализмот.

„На денешна точка, тие еволуираа до точка што се недоволни дури и во однос на толеранцијата еден кон друг. Во време кога антисемитизмот, антиисламизмот и ксенофобијата го достигнаа својот врв, а Европската Унија станува сѐ повеќе самобендисана, дојде до сериозна промена во нејзината животна култура. Мора да забележиме дека ќе се појави токсична средина бидејќи овие луѓе работат во средина која ги толерира и ги сака само оние што се како нив и се воздржуваат од почитување на луѓето кои не размислуваат како нив. Тоа не е во согласност со демократијата и треба брзо да се оддалечат од тоа“, смета Сиракаја.

Тој истакна дека културата на соживот, каде што живеат заедно Евреите, муслиманите и христијаните, каде што се градат џамии, синагоги и цркви, дефинитивно треба да најде поголемо место во Европа и рече дека турската цивилизација може да послужи како патоказ.

Иднината на ЕУ

На прашањето како загрозеноста на про-ЕУ парламентарното мнозинство како резултат на изборите ќе влијае на иднината на Унијата, Сиракаја рече дека е очигледно дека е скршен духот на единство.

„Забележуваме дека духот на единство е нарушен во средина во која се зголемуваат гласовите на оние кои се во опозиција на Европската Унија, кои се залагаат дека суверенитетот е важен на национална основа. Гледаме процес во кој членовите ги задржуваат внатрешните прашања на дневен ред и врз основа на нив гласаат во Унијата. Мислам дека на некој начин е нарушена основачката филозофија и основачкиот дух на ЕУ. Се надевам дека во наредниот период поддржувачите на Европската Унија поинтензивно ќе ја водат агендата, а разбирањето што верува во Европската Унија ќе биде доволно силно да го одреди претседавањето со Европската комисија“, рече Сиракаја.

Процесот на интеграција на Туркије во ЕУ

Зафер Сиракаја, исто така, во разговор со новинарот на Анадолу рече дека ставот на Туркије за Европската Унија не е воопшто променет веќе 50 години и дека патот на Туркије продолжува во европски правец.

Тој нагласи дека Анкара јасно изјавила дека секакви двојни стандарди кон Туркије се неприфатливи.

„Со избувнувањето на руско-украинската војна имавме можност уште еднаш да видиме колку Туркије е важна во однос на безбедноста. Се виде дека Туркије е незаменлива во однос на енергетските коридори. Се увиде дека присуството на Туркије овде е исклучително вредно во однос на миграциската политика. Ако Европа сака да стане политички гигант, тоа не е можно без Туркије. Поентата до која стигнавме е исклучително важна во смисла да покажеме дека Туркије е во право.“

„Туркије ќе продолжи со билатералните дијалози и во иднина и како суверена држава ќе ги штити правата на своите граѓани и граѓаните на Европа“, рече Сиракаја.

Сиракаја рече дека турските граѓани кои живеат во Европа, од кои многумина се двојни државјани, станале многу свесни за важноста на политичкото учество.

Тој додаде дека турската заедница во Европа покажала голем интерес за изминатите избори за Европскиот парламент.

Изразувајќи уверување дека граѓаните на Туркије ќе најдат место во политичките партии во средина каде политичката свест е на повисоко ниво, Сиракаја додаде дека овие луѓе ќе можат доследно да ги застапуваат интересите и да ги оправдаат очекувањата на својата заедница.

AA
Популарни