Засега се размислува за извлекување на одредена група бегалци и раселени  / Photo: AA

Администрацијата на Џо Бајден размислува да прими бегалци од палестинска Газа, но под одредени услови.

Високи функционери од неколку федерални американски агенции разговарале за практичноста на различните опции за преселување на Палестинците од Газа кои имаат членови на потесно семејство кои се американски државјани или постојани жители, објавија медиумите, цитирајќи интерни документи на федерална влада.

Според извештајот, една од идеите вклучува користење на Програмата за прием на бегалци за да им се даде статус на раселени на оние кои успеале да избегаат од Газа во Египет.

Најверојатно ќе биде потребна координација со Египет за дополнително да се извлечат Палестинци од Газа и да се процесираат како бегалци доколку имаат американски роднини.

Израел спроведува немилосрдна офанзива врз Газа по прекуграничниот напад на палестинската група Хамас минатиот 7 октомври, во кој загинаа околу 1.200 луѓе.

Повеќе од 34.500 Палестинци оттогаш се убиени, претежно жени и деца, а илјадници се повредени поради масовното уништување и големиот недостиг на неопходни работи. Израел е обвинет за геноцид пред Меѓународниот суд на правдата.

Привремената пресуда во јануари му нареди на Тел Авив да ги запре геноцидните дејствија и да преземе мерки за да гарантира хуманитарна помош за цивилите во Газа.

AA
Популарни