Борел: ЕУ треба да влијае на Кина да ја користи глобалната моќ одговорно / Photo: AA Archive

Шефот за надворешна политика на ЕУ, Жозеп Борел, денес изјави дека ЕУ треба да влијае на Кина да ја искористи глобалната моќ на одговорен начин.

Говорејќи на Европскиот самит за одбрана и безбедност, Борел истакна дека ЕУ е „партнер“ и „конкурент“ на Кина.

„Нивните 'системи се ривали', но тие исто така разменуваат 2,7 милијарди долари секој ден преку тргување со услуги и стоки“, рече тој.

Борел штотуку презентираше извештај за министрите за надворешни работи на ЕУ за „преобликување“ на односите на Блокот со Кина пред нивниот неформален состанок во петокот во Стокхолм.

„Основниот елемент на стратегијата на ЕУ е да побара од Кина да се однесува одговорно како постојана членка на Советот за безбедност на ОН“, тврди тој.

„Важно е како Кина ја користи својата светска сила“, рече Борел.

Тој тврди дека „неограниченото пријателство меѓу Кина и Русија“ навистина има граници бидејќи руската економија претставува 1 отсто од глобалното економско производство, додека Кина дава 20 отсто.

Борел изјави дека Кина ја поддржува Русија, но во моментов не обезбедува оружје за нејзината војна во Украина.

„ЕУ продолжува да бара од Кина да го искористи своето влијание врз Русија за да ја запре војната“, рече тој понатаму.

Борел ја повтори поддршката на Блокот за Украина во лицето на руската агресија.

Тој тврди дека војната би можела брзо да заврши доколку слободниот свет престане да ја поддржува Украина, но исто така Украина „ќе престане да постои како слободна независна земја“.

Тој призна дека неговата најважна „лична“ цел е во наредните 18 месеци до завршувањето на неговиот мандат да се осигури дека рускиот претседател Владимир Путин „не може да победи во оваа војна“.

TRT Balkan / агенции
Популарни