Британската Влада и компаниите во борба против шверцот на луѓе / Photo: AA

Британската Влада во неделата најави ново партнерство со компаниите за социјални мрежи насочени кон шверцерите на луѓе во обид да ги одврати мигрантите да го преминат Ла Манш за да стигнат до Велика Британија.

Доброволното партнерство ќе ја забрза акцијата за борба против луѓето што шверцуваат содржини на интернет, вклучително и криминалци што споделуваат информации за нелегално преминување на Ла Манш, се вели во соопштението на Кабинетот на британскиот премиер.

Премиерот Риши Сунак изјави дека новата посветеност на технолошките компании ќе ѝ овозможи на Владата да ги удвои напорите за борба против криминалците, работејќи заедно на запирање на нивните активности.

„За да ги запреме чамците, мора да се справиме со овој деловен модел на подли шверцери на луѓе на самиот извор. Тоа значи да се ограничат нивните обиди да ги убедат луѓето да се впуштат во овие нелегални премини и да профитираат од загрозување на животите на луѓето“, рече Сунак.

Неговата објава следуваше откако новите бројки покажаа дека бројот на принудни враќања на луѓе што немаат право да останат во Велика Британија е на највисоко ниво од 2019 година.

TRT Balkan / агенции
Популарни