Генералното собрание на ОН го прогласи 25 мај за Светски ден на фудбалот / Photo: AA

Генералното собрание на Обединетите нации (ОН) вчера усвои резолуција со која 25 мај е прогласен за Светски ден на фудбалот.

На тој ден се одбележуваат 100 години од првиот меѓународен фудбалски турнир во историјата со претставување на сите региони како дел од Летните олимписки игри во 1924 година одржани во францускиот главен град Париз, се наведува во резолуцијата.

Нацрт-резолуцијата, претставена од постојаниот претставник на Либија во ОН, Тахер М. ел-Сони, беше усвоена од повеќе од 160 земји од 193-членото Генерално собрание.

„Фудбалот е игра број еден што се игра и следи низ целиот свет“, рече Ел-Сони на Собранието, додавајќи дека тоа е „повеќе од игра“ што ја играат сите генерации на улиците, селата, училиштата, игралиштата и натпреварите.

„Фудбалот служи како универзален јазик што се зборува низ светот, надминувајќи ги националните, културните и социоекономските бариери“, додаде тој.

Денис Френсис, претседател на Генералното собрание, го поздрави усвојувањето на резолуцијата.

„Фудбалот, како и многу други спортови, се гради врз вредностите на другарството, тимската работа, ферплејот и толеранцијата и е средство за градење мир и солидарност низ целиот свет“, рече Френсис.

TRT Balkan / агенции
Популарни