Рускиот претседател Владимир Путин во средата го потпиша законот усвоен од парламентот на крајот на јануари / Photo: AA

Рускиот претседател Владимир Путин во средата го потпиша законот усвоен од парламентот на крајот на јануари за конфискација на имотот на оние кои ги „дискредитираат“ безбедносните сили.

Законот, објавен на веб-страницата на Владата на Русија, го менува Кривичниот законик и ја проширува листата на кривични дела за кои може да се предвиди конфискација на имот, вклучително и свесно ширење лажни информации за руските безбедносни сили.

Законот се однесува на злосторства извршени посебно од себични причини и повикува на конфискација на пари, вредни предмети или друг имот на осуденото лице кој го прибавил од извршување на кривично дело или е користено за активности насочени против безбедноста на Русија.

Државната дума, долниот дом на рускиот парламент, го усвои законот едногласно на седницата на 31 јануари во второ и трето читање.

Претседателот на Думата, Вјачеслав Володин, на Телеграм објави дека „апсолутното мнозинство“ поддржува казнување на оние кои „истураат нечистотија врз Русија, војниците и офицерите“ надвор од земјата, како и оние кои ја поддржуваат и финансираат Украина.

„Усвоената одлука ќе овозможи казнување на оние кои се занимаваат со активности против сопствената земја“, рече Володин, додавајќи дека ќе бидат лишени од почесни титули и имот, пари и други вредности во Русија.

AA
Популарни