Протестантите се обиделе да маршираат до амбасадата на Туркије во Брисел, но се соочила со полициски блокади / Photo: AA

Група симпатизери на терористичката група ПКК во понеделникот се обиделе да направат провокација пред Европскиот парламент во Брисел.

Групата од околу 150 симпатизери извикуваше антитурски слогани со парчиња ткаенина што ја симболизираа терористичката група и постери на нејзиниот затворен водач Абдула Оџалан пред протестот да стане насилен.

Групата ги демонтирала барикадите околу плоштадот Шуман и ги фрлила кон полицијата. Полицијата одговорила со солзавец кон поддржувачите на терористичката група, кои ги нападнале и со столчиња и камења.

Толпата потоа се обиде да маршира до улицата каде што се наоѓа Турската амбасада во Брисел, потоа до плоштадот каде се наоѓаат институциите на ЕУ, но се соочи со полициски пречки.

Во својата повеќе од 35-годишна терористичка кампања против Туркије, ПКК, која е на листата на терористички организации во Туркије, САД и ЕУ, е одговорна за смртта на над 40.000 луѓе, вклучувајќи жени, деца и доенчиња.

Туркије долго време ја осудува толеранцијата кон терористичката група и нејзините поддржувачи во Европа.

Во неделата, приврзаниците на ПКК, кои се враќаа од таканаречените прослави поврзани со Невруз во градот Хеусден-Золдер, на околу еден час од Брисел, отидоа по улица со големо турско население носејќи парчиња ткаенина што ја симболизираат терористичката група и постери на Оџалан.

Локалните Турци кои живееле во градот биле огорчени, па настанала тепачка.

AA
Популарни