Во Скопје се одржа турска поетска програма „Поздрав до пролетта“ / Photo: AA

Во организација на Катедрата за турски јазик и книжевност при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“, во Скопје се одржа поетската програма „Поздрав до пролетта“.

Во рамките на програмата организирана со поддршка на Канцеларијата на образовниот консултант на Турската амбасада во Скопје и Институтот „Јунус Емре“ Скопје, присуствуваа амбасадорот на Туркије во Скопје, Фатих Улусој, претставници на турските институции и организации во земјава, студенти и професори.

Во Скопје се одржа турска поетска програма „Поздрав до пролетта“ AA

Амбасадорот Улусој во својот говор рече дека книжевноста е универзален јазик кој ги надминува политичките граници и воспоставува врски на љубов меѓу луѓето.

Осврнувајќи се на важноста на катедрите за туркологија на универзитетите во Северна Македонија, Улусој рече: „Овие катедри имаат голема задача во однос на правилното препознавање на турската култура и литература, нејзино претставување во академската заедница и нејзино пренесување на новите генерации“.

Во Скопје се одржа турска поетска програма „Поздрав до пролетта“ Others

Улусој додаде дека Туркије ќе продолжи да ги поддржува студиите во оваа насока преку Меѓународниот балкански универзитет (ИБУ), училиштата Маариф, турскиот културен центар „Јунус Емре“, ТИКА и невладините организации.

Обраќања имаа и деканот на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, проф. д-р Владимир Мартиновски, како и раководителот на Катедрата за турски јазик и книжевност, проф. д-р Осман Емин.

Во рамките на програмата, каде студенти и професори презентираа различни песни, беше претставен и рецитал со канон од Тимко Чичаковски.

AA
Популарни