Изјавата на Г7, сепак, остави простор за флексибилност / Photo: AP

Министрите за енергетика и клима на Г7 се согласија да ја прекинат употребата на јаглен до 2035 година, но исто така им оставија простор на земјите-членки да го одложат тој рок при одредени контексти.

Во заедничката изјава по состанокот на Г7 меѓу министрите за енергетика, клима и животна средина во италијанскиот град Торино, групата објави дека се обврзала „да го укине постојното несмалено производство на јаглен во енергетските системи во текот на првата половина на следната декада“.

Групата Г7 ја сочинуваат Италија, Канада, Франција, Германија, Јапонија, САД и Велика Британија. Експертите за климата рекоа дека договорот означува значаен чекор кон ограничување на употребата на фосилни горива, но дел од еколошките активисти нагласуваат дека 2035 година може да биде „предоцна“.

Дводневниот состанок на Г7 во Торино беше првата голема политичка сесија по климатскиот самит КОП28 на ОН во декември минатата година, кој се фокусираше на усогласување на транзицијата од јаглен, нафта и гас.

Францускиот министер за еколошка транзиција, Кристоф Бечу, по состанокот рече дека посветеноста „ја покажува одлучноста да се спроведе транзицијата од фосилните горива за која беше донесена одлука на КОП28“.

Изјавата на Г7, сепак, остави простор за флексибилност, велејќи дека земјите би можеле да следат „временска линија во согласност со задржување на границата од 1,5 степени Целзиусови покачување на температурата, во согласност со насоките на принципот на нето нула загадување“.

Експертите за климата забележаа дека многу од земјите на Г7 веќе јавно се обврзаа на постепено укинување на датумите пред 2030 година и сепак, имаат само мал капацитет на јаглен.

AA
Популарни