Русија ќе се откаже од проектот Меѓународна вселенска станица (МВС) за две години      Фото: Ројтерс

Русија ќе се откаже од проектот Меѓународна вселенска станица (МВС) за две години, изјави во вторник лидерот на Руската вселенска корпорација (Роскосмос) Јуриј Борисов.

Тој рече дека Русија ќе продолжи да ги исполнува своите обврски во програмата, но по 2024 година е одлучено да ја напушти МВС.

За време на средбата со рускиот претседател Владимир Путин во Москва, Борисов рече дека неговата земја ја продолжува меѓународната соработка во рамките на МВС.

Тој додаде дека Русија ќе изгради сопствена орбитална станица.

Администраторот на НАСА, Бил Нелсон, на почетокот на јули изјави дека претпоставува дека американско-руската соработка на МВС ќе продолжи до 2030 година.

AA
Популарни