Човекот е најопасниот непријател за опстанокот на лавовите            Фото: Ројтерс

Крал на џунглата. Вака најчесто се опишуваат лавовите во приказните за деца. Лавот е величествено животно кое плени со својата моќ и грациозност. Човекот отсекогаш им се восхитувал на лавовите, па тие може да се сретнат не само во дивината или во зоолошките градини туку и како статуи пред јавните објекти во многу држави, како симболи на држави, како логоа на компании итн.

Но човекот иако му се восхитува и го цени, истовремено е и најопасниот непријател за опстанокот на лавовите. На светскиот ден на лавовите 10 август ви презентираме седум најинтересни факти за лавовите кои можеби не сте ги знаеле, а кои како податок ги презентираше Светскиот фонд за природа (WWF).

Дали сите лавови живеат во Африка?

Во дивината, постојат два формално признати подвидови на лавовите. Африканскиот лав (Panthera leo leo) може да се сретне единствено во Африка, поточно јужно од пустината Сахара. Но постои и таканаречен Азиски лав (Panthera leo persica) кој како мала популација живее околу Националниот парк Гир Форест во западна Индија. Дивите лавови во западна и централна Африка се потесно поврзани со овие азиски лавови во Индија отколку со оние што се наоѓаат во јужна и источна Африка

Кој е потежок- мажјакот или женката?

Мажјаците се тешки во просек по околу 190 килограми, додека жените имаат просечна тежина од 126 килограми. Оваа тежина им носи моќ за да можат да се справат со голем плен и да ја одбранат својата гордост.

Гривите имаат своја приказна

Мажјаците имаат импресивни гриви кои растат како што стареат. Овие гриви растат и до 16 сантиметри во должина и се знак на доминација. Колку се постари, толку им потемнуваат гривите. Освен што ги привлекуваат женките, нивните гриви може да ги заштитат и вратот и главата од повреди за време на борбите.

Вода може да добијат од растенијата

Лавовите многу се прилагодуваат и можат да живеат во многу суви области како пустината Калахари. Овде тие добиваат поголем дел од својата вода од пленот, па дури и ја добиваат од растенија како што е еден вид лубеници кои ги јадат.

До 40 килограми месо за еден оброк

Лавовите можат да изедат до 40 килограми месо во еден оброк - околу една четвртина од нивната телесна тежина. Нивните јазици имаат остри шпицови, наречени папили, кои се користат за гребење на месото од коските.

Ловат во невреме

Лавовите поголемиот дел од својот лов го прават ноќе бидејќи нивните очи се прилагодени на темнината и тоа им дава огромна предност во однос на пленот. Тие ловат повеќе за време на бури бидејќи бучавата и ветерот отежнуваат пленот да ги види и слушне. Кога ловат, лавиците имаат специфични улоги. Некои играат улога на „центар“, а други улога на „крило“ - крилата го бркаат пленот кон центрите.

Нема многу лавови останато во природата

Се смета дека во дивината останале околу 23.000 лавови. Кога ќе помислите дека има околу 415.000 диви африкански слонови, ќе сфатите дека бројот на лавови е неверојатно мал. Всушност, лавовите исчезнаа од над 90% од нивниот историски опсег, вели Светскиот фонд за природа (WWF). Се смета дека бројот на африканските лавови се намалил за над 40% во само три генерации.

Главните закани се превентивно убивање за да се заштитат луѓето и добитокот, како и намалувањето на природниот плен и живеалиштата (на пример, поради проширувањето на човечките населби).

Климатските промени се уште една зголемена закана - екстремните временски услови може да предизвикаат повеќе суши или да ги одложат дождовите, што влијае на пленот на лавовите.

Тие се убиваат и за нелегална трговија со диви животни. Во последниве години, побарувачката за лавовска коска како замена за тигарската коска во традиционалната азиска медицина се зголеми.

TRT Balkan
Популарни