Ова е трета средба меѓу Беќировиќ и Столтенберг за нешто повеќе од една година / Photo: AA

Претседавачот со Претседателството на Босна и Херцеговина, Денис Беќировиќ во понеделни, ја започна посетата на седиштето на НАТО во Брисел, при што се сретна со генералниот секретар на Северноатлантската алијанса, Јенс Столтенберг.

Ова е трета средба меѓу Беќировиќ и Столтенберг за нешто повеќе од една година, а по средбата двајцата одржаа прес-конференција.

Столтенберг уште еднаш го поддржа територијалниот интегритет и суверенитет на БиХ, нагласувајќи дека земјата е долгорочен партнер на НАТО.

Тој рече дека од Еу во НАТО стигнала препораката БиХ да добие кандидатски статус, имајќи го предвид напредокот што земјата го постигнала.

„Ги поздравуваме напорите за зајакнување на соработката меѓу вооружените сили на Босна и Херцеговина и НАТО и зајакнувањето на вашите способности во рамките на стандардите на НАТО. Подготвени сме да го зајакнеме политичкиот дијалог и соработката со цел нашата заедничка иднина и безбедност“, рече Столтенберг.

Тој изјави дека Алијансата го поддржува спроведувањето на реформите во БиХ и дека нивното целосно спроведување е еден од двата најважни услови за полноправно членство на БиХ во НАТО.

„БиХ има статус на земја со Акционен план за членство, чија цел е БиХ да биде членка на Алијансата. Условите се реформите навистина да се спроведат, да се зајакнат заедничките институции и мултиетничката природа на вооружените сили на БиХ. Вториот услов е народот да го сака тоа“.

Генералниот секретар на НАТО изрази загриженост за употребата на запалива реторика што ја користат одредени политичари во Босна и Херцеговина. Тој особено нагласи дека сите политички лидери во БиХ треба да обезбедат непречено функционирање на државните институции, што е клучно прашање за мирот и стабилноста во БиХ, но и во регионот.

Тој додаде дека крајната цел на програмата МАП е членство на БиХ во НАТО, но за да се постигне тоа, неопходно е БиХ да ги спроведе сите неопходни реформи.

Беќировиќ потсети дека сите државни институции во Босна и Херцеговина ги имаат усвоено сите потребни правни документи за поднесување барања за членство во Алијансата.

„БиХ повеќе не може да се врати назад. Сега сме пред вратата на НАТО и треба да ја искористиме оваа шанса за доброто на сите граѓани на БиХ. Покажавме дека БиХ е сигурен партнер“, рече Беќировиќ, посочувајќи дека „ сите формални услови за БиХ за покана за членство во НАТО се исполнети.“

Беќировиќ рече дека на Столтенберг му предложил неколку работи, меѓу другото, да ја испрати конечната покана до БиХ за членство во НАТО и да го обнови присуството во воените бази во БиХ.

„Исто така, предложив конкретни предлози, меѓу другото, НАТО преку посеопфатна имплементација на Акцискиот план за членство да дефинира повисоко и поконкретно ниво на интеграција и поврзување меѓу БиХ и НАТО, вклучително и поконкретни безбедносни операции“, рече Беќировиќ и додаде:

„Исто така, предложив НАТО да го интензивира проактивниот ангажман, вклучително и мерките за одвраќање, како и можното присуство на НАТО во воените бази во Босна и Херцеговина со цел да се спречи какво било нарушување на мирот и безбедноста во Босна и Херцеговина, и сите сме сведоци дека, за жал, неодамна имаме антидејтонски сили кои сериозно го загрозуваат Дејтонскиот мировен договор и уставниот поредок“.

TRT Balkan / агенции
Популарни