Лидерот на партијата Спартанци, Василиос Стига, поднесе јавна жалба тврдејќи дека Касидиарис управувал со партијата „зад сцената“ / Photo: AFP

Единаесет члена на крајната десница во грчкиот Парламент и поранешен пратеник што бил водечки член на забранетата неонацистичка група ќе се соочат со обвинувања за изборна измама, објавија локалните медиуми.

Обвинителката Јоргија Адилини започна истрага против пратениците од партијата Спартанци, како и против Илиас Касидиарис, поранешен заменик-лидер на групата Златна зора, наведе државната новинска агенција АМНА.

Истрагата следуваше откако лидерот на партијата Спартанци, Василиос Стига, поднесе јавна жалба тврдејќи дека Касидиарис управувал со партијата „зад сцената“.

Според зборовите на обвинителката, откриени се докази што покажуваат дека Касидиарис тајно ги водел пратениците кога се кандидирале на изборите. Обвинет е и за поттикнување на извршување измама во овој случај.

Обвинителката наложи кривично гонење на адвокатката Сотириоса Метаксаса поради вмешаност во контактите на Касидиарис и пратениците.

AA
Популарни