Штрајкот на медиумите доаѓа еден ден пред 24-часовните демонстрации на Генералната конфедерација на грчките работници / Photo: ESIEA

Најголемиот синдикат на новинари во Грција, Синдикатот на новинари на атинските дневни весници (ЕСИЕА), утринава во 5 часот започна еднодневен штрајк во сите медиумски сектори, кој ќе трае до 5 часот наутро во среда.

Радиото и телевизијата не емитуваа вести, а интернет порталите не ги ажурираа своите веб-страници.

ЕСИЕА објави дека е против „анархичните работни услови и многу ниските плати“.

Во соопштението на синдикатот се наведува дека одбивањето на работодавачите во приватниот сектор да се согласат на колективни договори за работа „резултирало со тоа работниците да добиваат скудни плати“ кои се „недоволни за задоволување на основните семејни и лични потреби“.

Синдикатот рече дека ниските плати вршат притисок врз новинарството и новинарите, а на крајот и врз веродостојните и бесплатни информации, што се „камен-темелник на демократското функционирање“.

Проблемот се влошува со зголемување на инфлацијата.

Атинскиот неделник „То Вима“ процени дека цените се зголемиле за околу 37 отсто во последните две години.

Штрајкот на медиумите доаѓа еден ден пред 24-часовните демонстрации на Генералната конфедерација на грчките работници (ГСЕЕ).

Овој синдикат бара повисоки плати, враќање на колективните договори и мерки против зголемените трошоци за живот.

TRT Balkan / агенции
Популарни