Косово и Албанија отвораат нови воздушни коридори / Photo: AA

Косово и Албанија отворија нови воздушни коридори кои го скратуваат времето на летови со европските земји до 12 минути.

Официјалната церемонија на отворање на воздушните коридори со Албанија ја одржа Косовската агенција за воздухопловна навигација.

Косовскиот премиер Албин Курти рече дека ваквиот потег е чекор кон напредок, ефикасност и одговорност за животната средина.

Курти додаде дека новите воздушни коридори ќе дадат можности за попристапни цени на билетите и нови дестинации за граѓаните.

НАТО рече дека ова е резултат на напорите извршени во рамките на процесот предводен од НАТО, чија цел е нормализирање на сообраќајот на цивилната авијација во Западен Балкан.

Според соопштението, новите коридори позитивно ќе влијаат на цивилната авијација и ќе обезбедат значителни придобивки како што се пократко време на летот, помала потрошувачка на гориво и помало загадување.

Од крајот на војната во Косово во 1999 година, летови се вршеа само во воздушниот коридор меѓу Косово и Северна Македонија.

Мировните сили на НАТО на Косово (КФОР) се одговорни за безбедноста на воздушниот простор на Косово од 1999 година, во согласност со резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на Обединетите нации и постојните закони на Косово.

Времето на летови меѓу Косово и западноевропските земји ќе биде скратено за 8 до 12 минути благодарение на воздушните коридори.

TRT Balkan / агенции
Популарни