Речиси 8.000 мигранти влегле во Словенија до средината на март / Photo: AA

Предлогот за формирање нови центри за азил во Словенија ќе го разгледува собраниската Комисија за внатрешни работи.

Канцеларијата за згрижување и интеграција на мигранти веќе подолго време бара нови локации за центарот за азил во време кога е во пораст бројот на илегални мигранти кои ја минуваат границата во Словенија.

Поради пренатрупаноста на центарот за азиланти во Љубљана, Владата одлучи да ги изолира центрите за азил во Брежице и Средишче на Драва, што предизвика бран огорченост.

Истовремено, се предупредува дека и годинава се зголемува бројот на неовластени гранични премини меѓу Словенија и Хрватска.

До средината на март, полицијата обработила повеќе од 7.900 странци кои илегално ја преминале границата. Во центарот за азиланти во Љубљана немаат доволно сместувачки капацитет.

Владата затоа одлучи да формира два привремени центри за азил во областа Обрежје во општина Брежице и во Центарот на Драва. Оваа одлука предизвика бурни реакции особено во месните заедници, а против неа е и опозицијата.

Словенечката демократска партија (СДС) затоа побара итно свикување седница на Комисијата за внатрешни работи на Народното собрание со предлог Владата веднаш да ја отповика својата одлука бидејќи сметаат дека одлуката претставува голем безбедносен ризик за локалното население.

За нив е спорен фактот дека одлуката е донесена без согласност и знаење на локалната заедница.

Државниот народен правобранител и невладините организации минатата година укажаа на неподносливите услови во центарот за азиланти во Љубљана. Затоа, Канцеларијата за згрижување и интеграција на мигранти веќе подолго време бара нови локации за центарот за баратели на азил, но безуспешно.

Локалните заедници покажуваат отпор кон овие прилагодувања, бидејќи досега не биле доволно вклучени во интегративните процеси.

Како што рече Франци Златар од Словенечка филантропија, „локалните заедници би можеле да организираат активности за интеграција, за што треба да имаат одредено знаење и финансиски средства“.

„Сè уште сме на почеток, важна е и соодветната комуникација со локалното население, а и на нив треба да им се стават на располагање системски решенија“, нагласува Златар.

Словенија сè уште се смета за транзитна земја, бидејќи повеќето баратели на азил многу брзо ја напуштаат земјата поради долгите процедури за азил.

„Што, се разбира, исто така ги обесхрабрува кандидатите да останат во Словенија, тие бараат можности да се населат на друго место во Европа“, објаснува Златар.

Поради зголемените барања за азил, МВР подготвува предлог за измени на Законот за меѓународна заштита кои треба да овозможат брза и ефикасна постапка за азил.

AA
Популарни