Во протестот се вклучени рудари од сите седум рудници на ЈП Електропривреда БиХ  / Photo: AA

Околу 300 рудари од седум рудници на Концернот ЈП Електропривреда БиХ денеска протестираат пред зградата на Владата на Федерацијата БиХ во Сараево.

Протестот беше организиран по заклучокот на Сојузот на независни синдикати на рударски работници на Федерацијата на Босна и Херцеговина, кое ниту вчера не постигна договор за исплата на платите на рударите од рудникот за кафеав јаглен Зеница, на кои не им беа исплатени плата или топол оброк за јануари и февруари годинава.

Делегацијата на рударите во моментов е во зградата на Владата на ФБиХ на преговори.

Во протестот се вклучени рудари од сите седум рудници на Концернот ЈП Електропривреда БиХ.

Зухдија Токиќ, претседател на Синдикалната организација на рудникот Крека во Тузла, рече дека нивните барања се кристално чисти.

„Денес сме само за почитување на колективниот договор. Потписник на колективниот договор е Владата на ФБИХ и затоа сме тука, платите за јануари и февруари не се исплатени, а тоа е обврска според колективниот договор “, рече Токиќ.

Според него, прашањето за судбината на рудникот Зеница се решава на друг начин, а тоа е со изработка на анализа.

„Професијата мора да каже како и во кој облик го гледа рудникот. За нас најважен социјален аспект е врзувањето на стажот, исплатата на отпремнините. Денеска сме тука исклучиво поради непочитување на колективниот договор. Ваквата транзиција нема да помине, ќе создадеме пекол. Денеска дојдовме колку што кажавме - околу 300. Ако нема решение, тогаш ќе дојдеме со семејствата. Рударите мора да добијат плата“, истакна Токиќ.

Сенид Диздаревиќ од рудникот во Зеница денеска беше на протестите во Сараево.

„Ситуацијата не е добра, три месеци работиме без плата, топол оброк, никаков надомест, луѓето се во тешка состојба, кредити, сметки... Сѐ пристигнува, треба да се платат сметките“, истакна Диздаревиќ.

Како што рече, доколку денеска не се постигне решение, следниот пат ќе дојдат во поголем број.

„Се плашам да не се повтори февруари 2014 година“, додаде Диздаревиќ.

Таму денеска беше и рударот Ермин Смака од рудникот во Какањ.

„Дојдов да ги поддржам рударите од Зеница, два месеца немаат земено плата“, вели Смака, која има уште две години до пензија.

Како што рече, во рудникот имаат добра состојба.

Рударите од Зеница на 6 март штрајкуваа, бидејќи од годинава не земале плата.

AA
Популарни