Експлозијата ќе биде видлива со голо око дури и на загадено небо, а „новата“ ќе стане видлива во близина на соѕвездието Херкулес / Photo: NASA

Небесниот танц меѓу две ѕвезди оддалечени 3.000 светлосни години ќе резултира со толку силна експлозија што ќе биде видлива со голо око со денови, изјавија во петокот астрономите од Универзитетот Нотингем Трент.

Експлозијата што се случува еднаш во животот во системот T Coronae Borealis ќе се појави како нова ѕвезда која силно свети на ноќното небо, пред повторно да избледи и да исчезне во следните 80 години.

Професорот Даниел Браун објаснува дека овој небесен настан се нарекува „нова“, кога сјајот на ѕвездата брзо се зголемува.

Според него, не е лесно да се предвиди кога ќе следи тој настан, но верува дека тоа би можело да се случи во секое време до септември.

„Не чека десерт, ќе видиме т.н нова ѕвезда на небото“, рече Браун, посочувајќи дека T Coronae Borealis всушност не е една ѕвезда, туку две ѕвезди кои орбитираат една околу друга.

„Она што го прави овој пар толку исклучителен е тоа што одвреме навреме ја зголемува својата светлина толку многу што ни станува лесно видлива, рече астрономот.

Помасивната ѕвезда во парот е бело џуџе кое, во обем колку Земјата, може да има иста маса како и нашето Сонце“, рече Браун.

Придружникот во тој паре старечки црвен џин кој се ширеше и го депонираше својот материјал на белото џуџе.

„Околу на секои 80 години, белото џуџе собира доволно материјал за да се запали во термонуклеарна експлозија и во голема мера да ја засили својата светлина“, рече Браун.

Сега е време за уште една ваква експлозија за T Coronae Borealis, чија светлина од магнитуда +11, едвај видлива со двоглед на темно небо, ќе се зголеми на магнитуда +2, споредлива со ѕвездите во системот Плуг и ќе биде видлива со голо око дури и на загадено небо. „Новата“ ќе стане видлива во близина на соѕвездието Херкулес.

Астрономите објаснуваат дека овие „нови“ во суштина се како водородни бомби.

TRT Balkan / агенции
Популарни