Како Директорат за комуникации работиме напорно за да гарантираме дека изборите ќе се спроведат во доверливо комуникациско и информативно опкружување, рече Алтун / Photo: Fahrettin Altun X

Преземени се мерки за да се обезбеди дека функционирањето и кредибилитетот на нашите избори, кои се прослава на демократијата во однос на излезноста на гласачите, не се загрозени. Да не заборавиме дека манифестирањето на волјата на народот на избори може да се постигне само преку веродостојна информативна активност, изјави првиот човек на Дирекцијата за комуникации при Канцеларијата на претседателот на Туркије, Фахретин Алтун по завршувањето на локалните избори.

Пораката на директорот на Дирекцијата за комуникации ја пренесуваме во целост:

„Нашиот народ денеска излезе на гласање за локални избори. Кај нас, каде одзивот на гласачите е голем низ историјата, изборите се одржаа во духот на славење на демократијата.

Секои од овие избори, за кои нашиот народ покажа активен интерес, имаше посебно значење; ја отворија вратата за нови можности и перспективи за нашата земја и нација. Знаеме дека изборите за локални самоуправи, на 31 март, внимателно се следат и од светската и од домашната јавност.

Како Директорат за комуникации на Претседателството, работиме напорно за да гарантираме дека изборите ќе се спроведат во доверливо комуникациско и информативно опкружување. Во последните години, глобалното искуство покажа дека изборите се меѓу процесите кои се најинтензивно цел на дезинформации.

Како Дирекција за комуникации, ние одлучно ја продолжуваме борбата против кампањите за дезинформација кои се обидуваат да:

• влијаат врз одлуките на нашите граѓани пред изборниот процес,

• ја доведуваат во прашање безбедноста на изборите и

• да ја измамат јавноста со прогласување на гласови за неважечки внатре и надвор од државата.

Нашата борба против дезинформациите ќе продолжи одлучно, како и досега. Ги презедовме сите неопходни подготовки за изборите на 31 март.

Преземени се мерки за да се обезбеди дека функционирањето и кредибилитетот на нашите избори, кои се прослава на демократијата во однос на излезноста на гласачите, не се загрозени.

Да не заборавиме дека манифестирањето на волјата на народот на избори може да се постигне само преку веродостојна информативна активност.

Секој обид да се наруши ова доверливо опкружување веднаш ќе биде разоткриено, а вистината ќе и биде ставена на располагање на нашата нација во сите нејзини аспекти.

Во меѓувреме, како Директорат за комуникации на Претседателството, формиравме „Прес центри“ во Анкара и Истанбул за членовите на националната и меѓународната новинарска заедница кои сакаат да ги следат локалните избори.

Преку нашите „Прес центри“ имаме за цел да овозможиме брзо и звучно покривање на настаните поврзани со изборите и од националните и од меѓународните медиуми. Се надеваме дека изборните резултати ќе бидат корисни за нашата земја и нација“.

AA
Популарни