Наскоро бројот на единици за домување за погодените од земјотресот ќе достигне 390.000 / Фото: AA

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган ја објави целта до крајот на годината да им предаде 200.000 домови на вистинските сопственици во регионот на земјотресот, а вкупната бројка набрзо да достигне 390.000 единици.

Говорејќи на церемонијата за испорака на клучевите од домовите за погодените од земјотресите што се одржа во Конгресниот центар на Универзитетот Кахраманмараш Шутчу Имам Јунус Емре, претседателот Ердоган нагласи дека државата мобилизирала персонал, опрема и сите национални и меѓународни ресурси од почетокот на катастрофата.

„Бевме соочени со сцена на катастрофа која започна од Кахраманмараш во епицентарот на земјотресот, се протегаше од Малатија до границата на Кајсери од една страна и стигнувајќи до Адијаман, Газиантеп, Османије и Хатај од друга. Всушност, деструктивниот влијанието на земјотресот продолжи надвор од нашите граници“, истакна претседателот.

„Во градовите погодени од земјотресот, уништени се 39.000 згради, 60.000 се итно урнати, а 200.000 згради се сериозно оштетени. Во 26.000 од овие згради беа потребни итни операции за пребарување и спасување“, додаде тој.

Ердоган изјави дека Туркије ја спроведе најголемата операција за пребарување и спасување во историјата со учество на повеќе од 35.000 професионални лица од земјата и од странство.

„Со национална мобилизација, обезбедивме систематски и континуирано да се обезбедуваат сите услуги, од безбедност до егзистенција и набавки, со распоредување на 650.000 лица во регионот на земјотресот.

„Обезбедивме операциите за пребарување и спасување да се одвиваат непречено со префрлање на 20.000 возила и машини, 141 хеликоптер, 182 авиони и 23 бродови во регионот.

„Секој спасен живот ја одржуваше надежта“

„Секој живот што го спасивме од под урнатините ги обнови нашите надежи како нација. Со 1 милион шатори што ги испративме ги решивме итните потреби за домување на приближно 3 милиони луѓе, вклучително и оние во руралните области. Потоа, со 215.000 контејнери што ги поставивме низ целиот регион, на преживеаните од земјотресот им обезбедивме подобри услови за домување“, рече Ердоган.

Претседателот, исто така, истакна дека Туркије одвоила 107 милијарди лири за итни потреби во регионот на земјотресот , наведувајќи дека веднаш започнала со изградба на постојани живеалишта во текот на овој процес.

Тој истакна дека во текот на викендот ја извршиле испораката на првите завршени единици во Хатај и Газиантеп, посочувајќи дека лотаријата и церемонијата на достава ја одржале за 7.275 единици во Хатај и 10.698 единици во Газиантеп.

Турскиот претседател најави и дека денеска ќе ја извлечат лотаријата за 9.289 домови и ќе ги испорачаат клучевите во Кахраманмараш, додавајќи: „Покрај нив, забрзано напредува изградбата на 20.000 домови во Кахраманмарас“.

Катастрофални двојни земјотреси со јачина од 7,7 и 7,6 степени ја потресоа јужна Туркије и северна Сирија на 6 февруари 2023 година, израмнувајќи илјадници згради и однесоа животи на над 53.500 луѓе.

AA
Популарни