Односите со Грција се развиваат во позитивна насока со помош на солидарната дипломатија што се покажа неодамна, вели Хакан / Photo: AA

Главното очекување на Туркије од ЕУ е „да преземе конкретни и значајни чекори“ кои повторно ќе ја забрзаат соработката меѓу Туркије и нејзиниот процес за членство, изјави турскиот министер за надворешни работи Хакан Фидан

Туркије сака да ги унапреди односите со ЕУ врз основа на „конкретна и позитивна агенда“, рече турскиот министер за надворешни работи.

Претставувајќи го новиот буџет на Министерството за надворешни работи пред парламентарната Комисија за планирање и буџет, Хакан Фидан во понеделникот рече дека Туркије останува посветена на својата цел за членство во ЕУ и продолжува да следи конструктивни политики за подобрување на соработката и дијалогот на сите полиња.

Фидан рече дека ЕУ е далеку од тоа да покаже стратешка визија од време на време, неодамна во нејзиниот годишен извештај за земјата кандидат за ЕУ, Туркије.

„Предизвиците со кои се соочуваме покажуваат дека односите меѓу Туркије и ЕУ се премногу стратешки за да се сведат на тесноградо следење на интересите на некои земји-членки. Нашето главно очекување од ЕУ е да преземе конкретни и значајни чекори кои повторно ќе ја забрзаат соработката меѓу нас и нашиот конкретен процес за членство“, додаде тој.

Велејќи дека „тежината и улогата на Туркије како актер за стабилност и благосостојба“ во услови на регионални кризи се јасни, тој истакна дека ќе биде од корист и за Туркије и за ЕУ ако унијата ја земе предвид оваа улога во сите свои стратегии, вклучително и во процесот на пристапување.

Во извештајот се повторуваат критиките за Туркије од извештаите од претходните години за прашања како што се демократијата, основните права и судството, критики кои турските власти ги отфрлаат.

Туркије аплицираше за членство во ЕУ во 1987 година, а нејзините пристапни разговори започнаа во 2005 година.

Според Анкара, во годините потоа разговорите беа суштински замрзнати поради политички блокади на патиштата од одредени членки на ЕУ од причини кои не се поврзани со нејзината соодветност за членство.

Решение со две држави за Кипар

За спорот за островот Кипар, Фидан рече дека клучот за фер, трајно и одржливо решение на островот е признавањето на вродените права на кипарските Турци, нивната суверена еднаквост и еднаков меѓународен статус.

„Ако има преговори, тоа ќе биде меѓу две држави, а не меѓу две заедници, а статусите на двете страни ќе се изедначат пред да седнат на преговарачка маса“, додаде тој.

Истакнувајќи дека ќе продолжат чувствително да ги штитат правата и интересите на Туркије во Егејското Море и Источниот Медитеран, Фидан рече дека сакаат да ги унапредат односите со Грција со „искрен и конструктивен дијалог заснован на позитивна агенда“.

„Нашите односи со Грција се развиваат во позитивна насока со помош на солидарната дипломатија што се покажа неодамна“, додаде тој.

Кипар е заглавен во повеќедецениски спор меѓу кипарските Турци и кипарските Грци, и покрај низата дипломатски напори за постигнување сеопфатно решение.

Туркије целосно го поддржува решението за две држави на островот засновано на суверена еднаквост и еднаков меѓународен статус меѓу нејзините две држави.

Билатерални врски

Фидан рече дека стратешката соработка со земјите од Персискиот залив е спроведена преку посети на високо ниво, билатерални договори и механизми за соработка на високо ниво.

Тој додаде дека случувањата во политичките односи позитивно се одразиле и на други прашања.

„Вкупниот трговски обем меѓу Туркије и шесте земји-членки на Советот за соработка во Персискиот залив порасна повеќе од 12 пати во последните 20 години. Посетите на нашиот претседател на Саудиска Арабија, Катар и Обединетите Арапски Емирати во јули и договорите потпишани за време на овие посетите претставуваат важен чекор на оваа линија“, додаде тој.

Истакнувајќи дека тие следат пристап во корист на територијалниот интегритет на Јемен, Фидан рече дека напорите за решавање на хуманитарната и политичката криза во земјата ќе продолжат врз основа на дијалог и посредување.

За врските со Египет, тој рече дека односите неодамна влегле во нова ера со меѓусебното назначување на амбасадори.

„Ќе ги диверзифицираме нашите односи со меѓусебни контакти и посети во рамките на разбирањето и заедничката волја со египетската администрација“, додаде тој.

Додавајќи дека е постигнат значителен напредок во односите со Алжир во последните три години, тој рече дека Ердоган утре ќе престојува во официјална посета на Алжир.

Тој рече дека во Либија продолжуваат напорите за да се обезбеди политичко решение што ќе го зачува единството и интегритетот на земјата и ќе овозможи воспоставување постојана стабилност.

Фидан рече дека Туркије придонела за мирот, стабилноста и економскиот и социјалниот развој во африканските земји.

Тој додаде дека Туркије, која стана членка набљудувач на Африканската унија во 2005 година, беше прогласена за стратешки партнер на континентот на самитот на АУ во 2008 година.

Нагласувајќи дека политиката за африканско партнерство на Анкара, која беше објавена во 2013 година, е успешно спроведена, Фидан рече: „Го поздравивме и прифаќањето на Африканската унија, чие членство во Г20 го поддржуваме, на одржаниот самитво Њу Делхи оваа година“.

TRT World
Популарни