Гласачите ширум Туркије ќе избираат градоначалници на општини, градоначалници на области и локални службеници  / Фото: AA

Туркије се подготвува за важни општински избори закажани за в недела, а изборната кампања завршува на 30 март, еден ден пред изборите.

Гласачите ширум Туркије ќе избираат градоначалници на општини, градоначалници на области и локални службеници (мухтари) во селата и населбите.

Со учество на 35 политички партии на изборите, Врховниот изборен совет (ИСК) утврди дека капацитетот на секое избирачко место на општите избори на локалните власти ќе биде по 350 гласачи.

Оваа одлука се заснова на фактот што гласачите во едно избирачко место ќе учествуваат на најмалку два вида избори.

Во продолжение следи образложување на сложениот процес за гарантирање слободни и фер избори во Туркије.

Спроведување на изборите

Советот воспостави систем кој обезбедува интегритет на гласањето, почнувајќи од избирачките кабини.

На секое избирачко место, одбран е петчлен одбор, во кој членуваат претставници на ИСК и доминантните политички партии.

Одборот ја вкрстува идентификацијата на гласачите за да види дали нивните имиња се вклучени во избирачкиот список. Ова ги елиминира шансите едно лице да гласа двапати. Исто така, помага да се изгради консензус меѓу партиите за резултатите.

Политичките партии, вклучително и владејачката Партија на правдата и развојот (АК) и опозициската Републиканска народна партија (ЏХП), ќе делегираат десетици илјади набљудувачи на овие избирачки места.

Илјадници набљудувачи ќе ги следат изборите

Партиите пред изборите регрутираат илјадници доброволци, специјално за оваа намена. Овие претставници имаат дозвола да ги набљудуваат гласачките кутии.

Покрај партиските претставници и функционерите на ИСК, свои волонтери имаат и невладини организации кои го следат гласањето. Кога ќе почне пребројувањето, на гласачките места се присутни волонтери на политичките партии кои го надгледуваат.

Тие можат да ги бројат гласовите, да фотографираат и да ги пренесат информациите на партиските челници.

Она што го прави изборниот процес уште потранспарентен е присуството на независни набљудувачи, вклучително и 40-член тим од Советот на Европа и Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), кои дојдоа на покана на владата.

Независноста на ИСК беше потврдена претходно овој месец, кога го одби барањето на владата за податоци за локацијата на гласачките кутии, пред изборите.

Опозицијата беше против ИСК да ја сподели локацијата на штандовите со Министерството за внатрешни работи во таков клучен момент. Ова уште повеќе покажува дека изборните органи работат независно од политичко влијание и мешање на владата.

За да се избегне каква било забуна, само официјалната државна новинска агенција Анадолу е овластена да ги објави резултатите од изборите.

AA
Популарни