Sinan Oga

Синан Оган, академик со азербејџански турски корени, ќе се кандидира како претседателски кандидат на Алијансата АТА на претстојните избори во мај, откако го исполни законскиот услов и собра повеќе од 100.000 потписи, за да биде еден од кандидатите за највисоката функција во земјата.

Поддржувачите на Оган се сојузот АТА, блок од четири партии - Партијата на победата, Партијата на правдата, Партијата на мојата земја и партијата Алијанса на Туркије - познати по нивните националистички ставови.

Алијансата АТА е сојуз со низок рејтинг во споредба со другите два водечки политички блока, Народна алијанса предводена од лидерот на АК Партијата Реџеп Таип Ердоган и Алијансата на нацијата на лидерот на главната опозициска Републиканска народна партија Кемал Киличдароглу. Овие сојузи на 14 мај ќе се натпреваруваат за победа и на парламентарните и на претседателските избори.

Кариерата на 56-годишниот Оган започна во Партијата за националното движење (МХП). Во 2011 година, тој стана заменик од неговиот роден град Игдир, провинција во источна Анадолија со значително азербејџанско население.

Првично, тој беше во добри односи со Девлет Бахчели, лидерот на МХП. Но, откако Бахчели усвои нова политика на поддршка на политиките на Ердоган по изборите во ноември 2015 година, Оган им се придружи на другите националистички фигури за да се спротивстават на раководството.

Политика на фракции

Бахчели и Ердоган не беа во политички сојуз пред 2015 година, кога во Туркије беа одржани втори општи избори, откако на првите немаше јасен победник.

Но, откако АК Партијата победи на изборите во ноември по колапсот на Процесот за резолуција во Туркије, на кој Бахчели жестоко се спротивстави, се разви се поголем сојуз меѓу МХП на Бахчели, кој е во центарот на турскиот национализам повеќе од пет децении, и Ердоган, влијателен конзервативен лидер.

Сепак, некои националистички политичари како Синан Оган, Мерал Акшенер, Умит Оздаг и Корај Ајдин - сите членови на МХП пред да ги постават своите политички платформи - се спротивставија на сојузот на Бахчели со Ердоган. На крајот, овие политичари се појавија како спротивставен блок на долгогодишното раководство на Бахчели.

Водачот на партијата Зафер, Умит Оздаг, лево, водачот на партијата ИЈИ, Мерал Акшенер, центар и Синан Оган, претседателски кандидат на Алијансата АТА на мајските избори, од десната страна, се собраа за да го соборат лидерот на МХП Девлет Бахчели на спорниот конгрес на МХП во 2016 година. . Но, на крајот, тие не успеаја. AA Archive

Во јуни 2016 година, противниците на Бахчели, вклучително и Оган, повикаа на партиски конгрес за промена на повелбата на МХП и покрај приговорите на раководството на партијата, со цел да се собори Бахчели од лидерската функција. Но, поради внатрешни несогласувања, контроверзниот јунски конгрес заврши на суд.

Партискиот конгрес планиран за јули никогаш не се одржа, судот ја отфрли одлуката за промена на повелбата на МХП, а Бахчели остана на својата позиција. Месеци подоцна, Акшенер и нејзините поддржувачи се разделија со МХП и ја основаа партијата ИЈИ во 2017 година.

Но, Оган остана во МХП и покрај тоа што двапати беше исклучен поради наводни антипартиски активности. Еднаш, судот му го укина исклучувањето. „Тој не премина во која било друга партија, ниту основаше нова партија. Тој изјави дека ќе остане лојален на својата партија и нејзината борба“, се вели на веб-страницата на Оган.

Но, на критичното референдумско гласање во 2017 година за промена на парламентарниот систем на Туркије во претседателски модел, Оган отиде против одлуката на МХП да гласа против како Акшенер и другите противници на Бахчели.

Од 2017 година, Оган не е поврзан со ниту една партија и на претстојните избори ќе се кандидира како независен иако Алијансата АТА предводена од Оздаг го номинираше за свој претседателски кандидат.

За време на брифингот со новинарите, турските новинари го прашаа Оган кој кандидат би го поддржал доколку претседателските избори одат во вториот круг меѓу Ердоган и Киличдароглу во случај ниту еден кандидат да добие повеќе од 50 отсто гласови во првиот круг.

„Ќе ги разгледаме нивните национални ставови и компетентност. Ќе ја разгледаме ситуацијата на поврзаност со тероризмот и барање помош од тероризмот. Ќе одлучиме со здрав разум. Здравиот разум ни покажува дека можеби нема да можеме да го ветиме рајот, но време е да ги затвориме портите на пеколот“, рече Оган.

Sinan Ogan Others

Бекграундот на Оган

Националистичкиот политичар дипломирал бизнис администрација на Универзитетот Мармара во 1989 година. Магистрирал на Финансиско право/банкарство на истиот универзитет во 1992 година. Подоцна, во 2009 година, докторирал на Московскиот државен институт за меѓународни односи ( МГИМО) во Русија.

Помеѓу 1992 и 2000 година, според неговата веб страница тој работел како предавач во Фондацијата за студии на туркискиот свет во Азербејџан. Во истиот период, тој ја водеше и канцеларијата во Азербејџан на Турската агенција за соработка и координација (ТИКА), која е државна институција.

Во 2000-тите, тој работеше за Евроазискиот центар за стратегиски истражувања (ASAM), раководејќи го делот кој се однесува на Русија и Украина. Во 2004 година, тој го основа својот истражувачки центар ТУРКСАМ (Центар за стратегиски анализи на Туркије), кој продолжува да функционира.

Откако стана пратеник на МХП во 2011 година, тој беше член на парламентарните групи за пријателство Туркије-Албанија и Туркије-Нигерија. За време на неговиот мандат, Оган функционираше и како генерален секретар на парламентарната група за пријателство Туркије-Азербејџан.

TRT World
Популарни