Инсталирани се повеќе од 3,5 милиони панели / Фото: AA

Во Коња, централна Туркије, се наоѓа петтото најголемо поле на соларни панели во светот и мониторинг центар.

Соларната централа Калион е мониторирана од центарот СКАДА, кој поради својот изглед го доби името „оаза“.

Центарот го мониторира производството на соларна енергија од повеќе од 3,5 милиони панели.

Објектот, кој е опремен со обемна техничка инфраструктура и дигитални алатки за работа на централата во областа Карапинар, привлекува внимание со својот футуристички дизајн.

AA
Популарни