Првиот турски турбовентилаторски мотор ќе биде покренат годинава

Првиот турски турбовентилаторски мотор ќе биде покренат годинава

Моторот може да се користи во турските одбранбени проекти Кизилема и АНКА-3
Првиот турски турбовентилаторски мотор ќе биде покренат годинава / Photo: AA

Првиот турски турбовалентен мотор ТЕИ-ТФ6000 ќе биде покренат оваа година, рече лидерот на TAI Engine Industries (TEI) Махмут Фарук Аксит.

Моторот ќе се користи во секторите за енергија и за одбрана. Моторот може да се користи во турските одбранбени проекти Кизилема и АНКА-3 „TEI-TF6000 ќе биде чекор на патот на развојот на домашниот мотор за националниот проект на борбените авиони TF", рече Махмут Фарук Аксит за агенцијата Анадолија (АА).

Тој додаде дека TE-TF6000 е мал „варкрафт" мотор кој ТЕИ го дизајнираше и разви. Овој мотор од 6.000 или 10.000 лб без дополнително согорување може да се користи во турските одбранбени проекти како што се Кизилема, АНКА-3.

AA
Популарни