Турскиот министер за надворешни работи ја повика Грција да не биде „алатка“ на другите и да прекине со своите провокации.        Фото: АА

Истакнувајќи ги континуираните провокации од страна на Грција, Анкара во понеделникот ја предупреди Атина да не презема авантури во име на други.

„Додека се обидуваме да ги почитуваме соседските права од двете страни на Егејот, Грција и понатаму продолжува со своите провокации. Ако се впуштите во авантура во име на други, ќе ги трпите последиците денес како и во минатото. Ова е предупредување за нашиот сосед Грција“, рече министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу на симпозиумот за битката кај Сакарија во Анкара, главниот град на Туркије.

Турскиот министер за надворешни работи ја повика Грција да не биде „алатка“ на другите и да прекине со своите провокации.


Туркије, членка на НАТО повеќе од 70 години, се пожали на повторените провокативни акции и реторика од страна на Грција во регионот во последните месеци, вклучително и вооружување на островите во близина на турските брегови кои се демилитаризирани според договорот, велејќи дека таквите потези ги фрустрираат нејзините напори за добра волја и за мир.


Дефинирајќи ја турската дипломатија како „претприемничка и хуманитарна“, Чавушоглу рече дека неговата земја ги штити своите права и интереси на сите платформи.


„Имаме проекти кои ќе придонесат за мир и просперитет не само во нашиот регион, туку и на глобално ниво“, додаде тој.
AA
Популарни