Советот ја нагласи важноста на подготвеноста на Туркије за научни, воени и економски резултати од истражувањето на вештачката интелигенција / Photo: AA

Турскиот совет за национална безбедност во вторникот ја истакна критичната важност од зголемување на бројот на земји кои ја признаваат Палестина како држава и засилување на напорите да се повикаат на одговорност одговорните за „масакрите“.

Советот за национална безбедност, кој се состана во Претседателскиот комплекс во главниот град Анкара под претседавање на претседателот Реџеп Таип Ердоган, рече: „Од клучно значење е да се зголеми бројот на земји кои ја признаваат државата Палестина и да се зајакнат напорите за да се обезбеди одговорните за масакрот одговараат пред правдата“.

„Продолжените масакри на Израел во Газа, непочитувањето на меѓународните правни обврски и задушувањето на глобалните протести против овие злосторства ја разоткриваат неискреноста на оние кои тврдат дека го поддржуваат владеењето на правото, демократијата и слободата на изразување“, се вели во соопштението на Советот.

Во врска со загриженоста за регионалната безбедност, особено во однос на Ирак и Сирија, во соопштението се вели: „Нема да се дозволи никакво загрозување на нашата национална безбедност или соседните Ирак, територијалниот интегритет на Сирија“.

Советот ја истакна својата решеност да ја елиминира терористичката организација ПКК/КЦК-ПЈД/ЈПГ и нивните мрежи за поддршка, кои ги трансформираа „окупираните територии во Ирак и Сирија во гнезда на терористите“.

Во соопштението, исто така, се нагласува важноста на подготвеноста на Туркије за научни, воени и економски резултати од истражувањето на вештачката интелигенција и развој на напредни способности на ова поле.


AA
Популарни