На состанокот на претставниците на Баку и Ереван на 19 април беше постигнат прелиминарен договор за демаркација на границата во близина на осум погранични села / Photo: The Government of Republic of Armenia

На границата меѓу Азербејџан и Ерменија, согласно договорите за демаркација на државната граница, денеска е воспоставен првиот граничен столб.

Столбот е поставен како дел од работата за дефинирање на координатите врз основа на геодетски мерења на површината, јавува агенцијата Азертач, повикувајќи се на службата на вицепремиерот на Азербејџан Шахин Мустафајев.

Се истакнува дека денеска, во согласност со договорите договорени на состанокот на Државната комисија за демаркација меѓу Азербејџан и Ерменија и Комисијата за демаркација на државната граница и гранична безбедност меѓу двете земји, експертските групи го започнаа процесот на утврдување на координатите врз основа на на геодетски мерења.

Премиерот на Ерменија, Никол Пашинјан објави фотографија од првиот граничен знак на делот Тавуш-Казахстан.

„Првиот граничен знак беше инсталирана на делот Тавуша-Казахстан на ерменско-азербејџанската државна граница“, рече тој.

На состанокот на претставниците на Баку и Ереван на 19 април беше постигнат прелиминарен договор за демаркација на границата во близина на осум погранични села.

Tanjug
Популарни