Позициите на првата линија на фронтот, огнените позиции на формациите на вооружените сили на Ерменија, како и борбените средства и воените објекти се „онеспособени“ со користење на „оружје со висока прецизност“, додаде Министерството / Photo: AA

Азербејџан во вторникот соопшти дека започнал „антитерористички активности“ во Карабах за да ги испочитува одредбите наведени во трилатералниот мировен договор од 2020 година што го потпиша со Русија и Ерменија.

Воената операција следи откако шестмина азербејџански државјани загинаа во одвоени експлозии на мини во отцепениот регион. Баку ги обвини ерменските сепаратисти за смртта на четворицата азербејџански полицајци и двајца цивили.

Во соопштението на Министерството за одбрана се вели дека се преземени чекори за „сузбивање на провокациите од големи размери во економскиот регион Карабах, за разоружување и обезбедување повлекување на формациите на вооружените сили на Ерменија од нашите територии, за неутрализирање на нивната воена инфраструктура, за обезбедување на безбедноста на цивилното население и условите да се врати на териториите ослободени од окупација, цивилите вклучени во градежните и реставраторски работи и нашиот воен персонал и на крајот обновување на уставниот поредок на Република Азербејџан“.

Позициите на првата линија на фронтот, огнените позиции на формациите на вооружените сили на Ерменија, како и борбените средства и воените објекти се „онеспособени“ со користење на „оружје со висока прецизност“, додаде Министерството.

Азербејџан повтори дека цивилното население и цивилните инфраструктурни објекти не биле цел, и дека само „легитимните воени цели се онеспособени“. За тековните активности се информирани рускиот мировен контингент и турско-рускиот мониторинг центар, се додава во соопштението.

Министерството соопшти дека систематското ерменско гранатирање на позициите на азербејџанската армија, континуираното рударство, зајакнувањето на инженерската поддршка за борбените позиции, како и зголемувањето на бројот на ровови и засолништа во регионот на Карабах во изминатите неколку месеци дополнително ги ескалирале тензиите.

Се вели дека „континуираното присуство на формациите на вооружените сили на Ерменија“ во регионот на Карабах е извор на „тешка закана за регионалниот мир и стабилност“.

Односите меѓу Баку и Ереван се напнати од 1991 година кога ерменската војска го окупираше Карабах, територија меѓународно признаена како дел од Азербејџан, и седум соседни региони. Во есента 2020 година, Азербејџан ослободи неколку градови, села и населби од ерменската окупација во текот на 44-дневните судири.

Војната заврши со прекин на огнот со посредство на Русија. Тензиите меѓу двете нации, сепак, продолжуваат и покрај тековните разговори за долгорочен мировен договор.

AA
Популарни