Блинкен изјави дека испраќањето одбранбени системи во Украина, како системот Патриот, е од клучно значење за одбраната / Photo: AA

Американскиот генерален секретар Ентони Блинкен денеска изјави дека испраќањето одбранбени системи во Украина, како системот Патриот и други, е од клучно значење за одбраната на инфраструктурата и на украинскиот народ, како и на нејзината армија.

„Клучот е да се отклучат економските инвестиции во Украина. Тоа е работа број еден за Украина и Алијансата, но тоа е само дел од пакетот што го составивме“, рече Блинкен во Вашингтон на Самитот на НАТО.

Тој рече дека „во овој момент“ пратката на борбени авиони Ф-16 обезбедени од Данска и Холандија оди за Украина.

„Тие ќе летаат над Украина веќе ова лето“, рече Блинкен.

Во соопштението на лидерите на САД, Холандија и Данска се вели дека данската и холандската влада се во процес на донирање на Ф-16 од американско производство на Украина, со поддршка од САД.

„Процесот на трансфер на овие Ф-16 сега е во тек, а Украина летово ќе користи оперативни Ф-16. Во моментов не можеме да дадеме дополнителни детали поради оперативни безбедносни грижи. Ние сме посветени на натамошно подобрување на воздушните капацитети на Украина, кои ќе вклучуваат ескадрили на модерни авиони со повеќе намени од четвртата генерација Ф-16“, се вели во соопштението.

Блинкен посочи дека за него успех е независна и силна Украина, интегрирана во НАТО и Европската унија и која „стои на свои нозе и економски и демократски“.

„Украина е на тој пат. Имаме обемен пакет кој го гради мостот на Украина кон НАТО“, рече Блинкен.

Секретарот оцени дека економската траекторија на Украина е во „критична“ состојба, бидејќи Украина има капацитет да управува со одбранбена индустрија и за себе и за другите, но дека „физичките инвестиции“ мора да бидат заштитени.

Лидерите на НАТО се собраа на самитот во Вашингтон, каде што на 9, 10 и 11 јули алијансата ја слави 75-годишнината од формирањето.

AA
Популарни