Борел: ЕУ „конечно станува свесна“ за безбедносните предизвици околу неа

Борел: ЕУ „конечно станува свесна“ за безбедносните предизвици околу неа

Борел потсети дека конфликти и нестабилност има во неколку региони, Украина, Блискиот Исток и Африка
Борел: ЕУ „конечно станува свесна“ за безбедносните предизвици околу неа / Photo: AA Archive

Европската Унија „конечно станува свесна“ за безбедносните предизвици околу неа, изјави шефот за надворешна политика на блокот, Жозеп Борел.

Борел потсети дека конфликти и нестабилност има во неколку региони, Украина, Блискиот Исток и Африка.

„Конечно стануваме свесни за многуте безбедносни предизвици во нашата опасна средина“, рече тој, додавајќи дека Европскиот мировен фонд, кој е „вонбуџетен фонд на ЕУ“ основан во 2021 година, му помага на блокот да ги поддржи своите партнери со „воена опрема, што не беше можно преку буџетот на ЕУ“.

Борел рече дека ЕУ активно ги поддржува земјите во Африка, како и од Западен Балкан и Грузија.

„Дома, исто така, треба да инвестираме многу повеќе и да ѝ помогнеме на нашата одбранбена индустрија да ги зголеми своите производствени капацитети“, објасни тој како единствено „решение“ за поддршка на Украина и за дополнување на европските резерви.

Борел истакна дека ЕУ мора „да поттикне многу повеќе заеднички набавки, подобро да ја обезбеди нашата безбедност на испораките, да ја закотви украинската одбранбена индустрија во Европа и да организира огромно индустриско засилување“.

Блокот, исто така, треба „да ги достигне новите воени технологии, како беспилотни летала или вештачка интелигенција“, истакна шефот за надворешна политика и жали што буџетот за одбрана на ЕУ во 2023 година изнесуваше 290 милијарди евра, што претставува 1,7 отсто од нејзиниот БДП, пониско од прагот од 2 отсто на НАТО.

TRT Balkan / агенции
Популарни