Украина ги направи сите потребни реформи додека се бореше во војната, рече дер Лајен / Photo: AA

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен денеска изјави дека Европската Унија (ЕУ) треба да ги започне преговорите за членство со Украина во јуни.

„Украина ги исполни сите чекори што ги наведовме и затоа сметаме дека ЕУ треба да ги започне пристапните преговори со Украина до крајот на овој месец“, рече Фон дер Лајен на Конференцијата за закрепнување на Украина во Берлин.

Шефот на Европската комисија рече дека Украина ги направила сите потребни реформи додека се борела во војната.

„Ова е толку необично. Ви благодарам многу што сте толку доверливи“, рече таа.

Во јули Украина ќе добие 1,5 милијарди евра од замрзнати руски средства и 1,9 милијарди евра преку украинскиот фонд веќе овој месец.

„Отсекогаш велевме дека Русија мора да одговара за своите злосторства, а сега ја принудуваме Русија да плати“, рече Фон дер Лајен

Минатиот месец ЕУ постигна договор за запленување на профитот од замрзнатите руски средства за финансирање на оружје и помош за Украина.

Фон дер Лајен рече дека лидерите на Г7 ќе разговараат на самитот во Италија оваа недела како да се забрза процесот за да може Украина да има корист од приходите од замрзнатите руски средства.

Украинскиот фонд на ЕУ има вкупен буџет од 50 милијарди евра за периодот од 2024 до 2027 година.

Финансиска поддршка во форма на грантови, кои сочинуваат една третина од фондот, и заеми, преостанатите две третини, ќе бидат обезбедени врз основа на спроведувањето на реформите во Украина.

Украина поднесе барање за членство во ЕУ во февруари 2022 година, а статусот кандидат за ЕУ ​​го доби во јуни 2022 година.

Во декември минатата година лидерите на ЕУ дадоа зелено светло за отворање на преговорите за членство, но засега не е одреден датумот.

AA
Популарни