Едно од четири деца во ЕУ е во ризик од сиромашија / Photo: TRT Balkan

Повеќе од 200.000 деца биле доведени до работ на сиромаштија во земјите на ЕУ во текот на 2021 година, со што вкупниот број на деца во ризик од сиромаштија достигна над 19,6 милиони. Тоа значи дека едно од четири деца се соочува со сиромаштија, покажува новиот извештај на хуманитарната организација „Спасете ги децата“ (Save the Children).

Од организацијата наведуваат дека Европа е еден од најбогатите региони во светот, но сепак извештајот откри алармантно зголемување на бројот на деца и семејства кои живеат со сиромаштија и социјална исклученост како резултат на трошоците за живот, климатската криза и пандемијата од Ковид-19.

Извештајот „Гаранција за иднината на децата: Како Ковид-19 трошоците за живот и климатските кризи влијаат на децата во сиромаштија и што треба да направат владите во Европа“ ги спореди различните стапки на детска сиромаштија во 14 земји на ЕУ помеѓу 2020 и 2021 година. Шпанија и Романија со највисок ризик од сиромаштија

Истражувачите го користеле индикаторот AROPE, главниот инструмент што се користи за мерење на напредокот кон целта на ЕУ 2030 за сиромаштија и социјална исклученост во Европа.

Романија и Шпанија имаат највисоки стапки со 41,5 и 33,4 отсто од децата во ризик од сиромаштија, односно социјална исклученост.

Конфликтот во Украина и последователното зголемување на трошоците за живот донесе неподносливи предизвици за животите на милиони семејства, особено оние домаќинства со ниски и средни приходи кои веќе беа во тешка состојба и за време на пандемијата.

Цената на основната храна како што се млекото, житариците и маслото вртоглаво порасна, принудувајќи ги семејствата да прескокнуваат оброци и да ја рационализираат храната.

Во Романија 40 отсто од домаќинствата забележале намалување на приходите во 2022 година, во споредба со претходната година, додека трошоците пораснале за неверојатни 98 отсто. Повеќето семејства ги намалувале трошоците, а половина ги намалувале трошоците за комунални услуги и храна, што претставува ризик за благосостојбата на децата. Децата со мигрантско потекло и бегалците најтешко погодени

Извештајот покажа дека децата со мигрантско потекло, бегалците, барателите на азил, децата без документи и децата без придружба се меѓу најтешко погодените. Во Италија, на пример, 32,4 отсто од мигрантите живеат во сиромаштија, во споредба со 7,2 отсто од италијанските државјани.

Извештајот, исто така, покажа дека се загрозени и децата кои живеат во семејства со самохрани родители, семејства со големи обесправени семејства, деца со попреченост, деца кои припаѓаат на етничките малцинства. Податоците за детската сиромаштија во Европа се поразителни

Ерик Гросхаус, менаџер за застапување за детската сиромаштија и социјалната нееднаквост за „Спасете ги децата – Германија“ истакна дека податоците се поразителни.

„Податоците за детската сиромаштија низ Европа се поразителни. Има 19,6 милиони деца во ЕУ кои живеат во сиромаштија, а над два милиони од нив живеат во Германија. Со едно од пет деца во сиромаштија на национално ниво, не може да има повеќе изговори: германската влада мора конечно да ги исполни своите ветувања за справување со детската сиромаштија.“ Со цел справување со сиромаштијата кај децата во земјите од Европската унија, во јуни 2021 година, Советот на ЕУ ја усвои Препораката за воспоставување Европска детска гаранција, која е првиот политички инструмент на ниво на ЕУ.

Што е Европска детска гаранција?

Од земјите-членки се бара да им овозможат на загрозените деца бесплатен пристап до висококвалитетно рано образование и нега, бесплатно образование и училишни активности, најмалку еден здрав оброк секој училиштен ден, здравствена заштита и соодветно домување.

Се очекуваше земјите-членки да ги поднесат своите национални акциони планови до 15 март минатата година, но не сите ги доставија. Заклучно со март 2023 година, беа поднесени 19 планови, а 8 сè уште недостасуваат.

Илва Сперлинг, директорката на „Спасете ги децата“ за Европа вели дека ниту едно дете не треба да оди на училиште со празен стомак, да се грижи за работата на својот родител или да живее во студена куќа.

„Европската детска гаранција го има клучот за справување со растечката нееднаквост и обезбедување подобра иднина за милиони деца. Владите мора да се погрижат целосно да ја искористат оваа рамка против детската сиромаштија што се појавува еднаш во генерација и да ги користат националните акциони планови за правилно спроведување на истата. Сега е време за храбри одлуки и стратешко финансирање за брзо проширување на заштитата и ублажување на падот на кризите за сегашните и идните генерации деца“, вели Сперлинг.

TRT Balkan
Популарни