Netherlands Europol / Photo: AP

Европол соопшти дека идентификувал 821 криминална мрежа кои дејствуваат во Европската Унија во првото мапирање на најзагрозувачките групи од овој вид на континентот.

Коментирајќи го извештајот објавен во петокот, властите рекоа дека анализата открила како се организираат најзагрозувачките криминални мрежи, во кои криминални активности се вклучени и како и каде дејствуваат. Исто така, се проценува кои од нивните карактеристики ја зголемуваат заканата од овие мрежи.

„Заканата од организираните криминални групи е огромна. Тоа е една од најголемите закани што ги имаме за нашите општества. Тоа е, исто така, закана за нашата безбедност, за нашата кохезија во општеството, за нашите деца, нашите млади и кон нашите демократии“, рече еврокомесарката Илва Јохансон на прес-конференција во Брисел.

Европол соопшти дека идентификуваните криминални мрежи, кои опфаќаат повеќе од 25.000 лица, биле избрани врз основа на критериумите околу заканата што ја претставуваат.

Групите се активни во низа области на криминал, од трговија со дрога до шверц на мигранти, имотен криминал и други. Анализата покажува дека групите се „извонредно агилни“ да ги приспособат своите криминални деловни процеси на можностите и предизвиците, вклучувајќи ги и предизвиците што ги поставуваат органите за спроведување на законот.

Тие, исто така, се во можност интензивно да се инфилтрираат и да ги злоупотребуваат правните и деловните структури, открија властите. Ова им помага на нивните криминални бизниси да напредуваат, им овозможува да ги перат нивните криминални профити и ги штитат од откривање.

Покрај тоа, 86% од најзаканувачките криминални мрежи користат легални деловни структури.

„Судиите и обвинителите можат да се борат против организираниот криминал само ако се ослободени од заплашувања, закани или обиди да се влијае на нивниот професионален интегритет. Мораме да увериме дека тоа е така. Бидејќи најзаканувачките криминални мрежи водат криминални операции без граници, соработката меѓу експертите е од витално значење“, изјавиевропскиот комесар за правда Дидие Рејндерс.

AA
Популарни